Köszöntő

Oda tartozol, ahol szeretnek.” /Cassandra Clare/

Szeretettel üdvözlöm honlapunkon!

Minden látogatónak örülünk, akinek ezúton bepillantást adhatunk a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ gondoskodásában nevelkedő gyermekek, fiatalok és a gyermekotthonainkban, lakásotthonainkban dolgozó szakemberek hétköznapjaiba. Szívesen tárjuk fel erősségeinket, nehézségeinket, az üdítő fotókban megörökített hétköznapi és ünnepi pillanatainkat, büszkeségeinket.

A nagy múltú jogelőd intézményekkel rendelkező Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ jelenleg a megye 9 településén öt gyermekotthonban és hét lakásotthonban gondoskodik a gyermekvédelmi szakellátásba került, nevelésbe vett 0-18 éves kor közötti kiskorúakról és a nagykorúsága után utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttekről. Tesszük mindezt a vonatkozó jogszabályokban, elsődlegesen a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény és a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről rendelkező 15/1998. (IV. 30.) NM rendeletben foglaltak szerint. Gyermekeink számára teljeskörű otthont nyújtó ellátást biztosítunk, amelynek keretei között gyermekvédelmi szakembereink kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek érzelmi és fizikai biztonságára, a tanulási hátrányok ellensúlyozására, a kortárs kapcsolatokra és a tehetséggondozásra, ezzel egyidejűleg az élet minden területén az önálló életre nevelésre, felkészítésre. Tevékenységünkben igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy egyfajta helyettesítő védelmet, gondoskodást nyújtva, a vérszerinti családban élő kortársakhoz hasonló lehetőségeket teremthessünk intézményi keretek között a gyermekeink, fiataljaink számára.

Ebben évtizedek óta kiemelt segítőtársunk a térség számos nonprofit és üzleti szervezete. A mecenatúra szinte egyidős a gyermekvédelemmel, és mi mindig örömmel állapíthatjuk meg, újra és újra magas az önként támogató vagy kérésre segítő szervezetek száma.

Mondjuk sokszor: a gyermekvédelmi szakellátás rendszere egy nagy team-munka. Bizony  valóban, ez egy óriási team, hiszen az ágazat irányítás felelős vezetői, a fenntartó, az intézmény munkatársai és nagy örömünkre a szakszolgáltatási, a közoktatási,  az egészségügyi és a gyermekjóléti társszervezetek képviselői mind-mind összhangot teremtve együtt keresik a gyermek legjobb érdekének érvényesítését. Ebben a kölcsönösen sok szálon átszőtt team-munkában a mi szerepünk az, és egyben a legfontosabb: olyan helyet, életteret teremteni a gyermekotthonainkban, lakásotthonainkban, ahol minél inkább jó gyereknek lenni, ahol gondoskodás, törődés és szeretet bújócskázik nap mint a nap a gondok, a tennivalók, a dokumentációs kötelezettségek néha fekete-fehér feladatsorai között.

E cél legteljesebb eléréséhez szeretnénk szeretetünk és tudásunk javát adni a gondoskodásunkba került gyermekeknek.

Köszönöm, hogy honlapunkat böngészi, visszavárjuk legközelebb is!

 

Csatos Zsuzsanna

igazgató

Legfrissebb híreink

Állami gondoskodásban élők napja

2022-10-14

Osztopántól Kaposváron át Marcaliig, Szennától Somogyjádon át Nagyszakácsiig, illetve Mesztegnyőig sok vendég fordult meg a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ telephelyein a hétvégén, ugyanis október 7-e az állami gondoskodásban élők napja volt.

Száznegyvenedik születésnapját ünnepelte a Zita Speciális Gyermekotthon

2022-10-07

A száznegyven éve alapított Zita Speciális Gyermekotthon születésnapját ünnepelték október 5-én Kaposváron. A bensőséges hangulatú eseményen dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója díszoklevelet adott át Csatos Zsuzsannának, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatójának.

Nyárban nyár – Pazar programok, élményteli nyaralások a gyermekink, fiataljaink vakációján

2022-09-10

Intézményünkben a nyár legvonzóbb programjainak szinte teljessége valósággá vált, hiszen minden egyes gyermekotthoni csoportunk és lakásotthoni közösségünk eljutott számos színes, tematikus táborozásra, és sok-sok saját szervezésű szabadtéri programra, kulturális, szabadidős és sport rendezvényre is.

Kacérkodnak a katonai pályával

2022-09-07

A Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság Hátországvédelmi Igazgatósága a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság koordinálásával élményalapú táborozásra hívta azokat a fiatalokat, akik nem riadnak vissza a kihívásoktól, s tisztában vannak azzal, hogy a testi és a szellemi restség túl sok jóra nem vezet.

Humorral és végtelen bizalommal helyrebillenhet a gyermeklélek is

2022-08-26

Koronczi Gábor Tamásné pszichológus legfőbb siker­élménye az, ha megtisztelik bizalmukkal a gyerekek, a kamaszok s a fiatal felnőttek. A somogyi gyermekvédelem egyik ikonikus alakja negyedszázada dolgozik védenceiért, ám hivatása túlnő a lélekápoláson. A gyermekvédelmi szakellátásban élőkért és az őket szolgáló munkatársakért végzett munkáját Magyar Ezüst Érdemkereszttel ismerték el augusztus 20-a alkalmából.

Roxínház kisfilm-sorozat - Társadalmi felelősségvállalás

2022-08-25

Intézményünk egyik leghűségesebb, kiemelt támogatója, a kaposvári Roxínház a társadalmi felelősségvállalás témakörében készített kisfilm-sorozatot, amely a Youtube-on nyert nyilvánosságot.

A jövő városa épült a Maker Space napközis táborában

2022-08-22

Gyermekotthonainkból összesen 30 gyermek és fiatal kapott meghívást „A jövő városa” címmel meghirdetett Makerspace nyári napközis táborba, amely a Maker’s Red Boksz elnevezésű szervezt működtetésében, a Google.org támogatásának köszönhetően valósult meg.

Somogyi Gyermekvédelmi Hét 2022 - Életrevaló gyerekek, ötletgazdag munkatársak és jószívű támogatók közös, sokszínű ünnepi programsorozata

2022-06-10

A gyermekvédelmi gondoskodásba került, gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő kiskorúak, utógondozásban részesülő fiatal felnőttek teljeskörű otthontnyújtó ellátását biztosító Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ az idei évben ismét méltó módon tehette teljessé a Gyermeknap ünnepét, a szép megyei hagyományt őrző kiemelt rendezvénysorozatával.

Szinte minden nap pattog a labda a gyermekotthonban

2022-04-21

A tehetséggondozás és a sport terén számos siker fűződik a kaposvári Nyár Utcai Gyermek- és Utógondozó Otthonhoz. Elég, ha csak az ott nevelkedő Orsós Tamásra emlékeztetek, aki élete első, Egerben rendezett ökölvívó versenyén junior magyar bajnoki címet szerzett, s állhatott a dobogó legfelső fokára. Szente Róbert intézményvezetővel vettük nagyító alá az elmúlt sportos évtizedeket, s fejtettük meg a titkot.

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott nemzeti ünnepünk alkalmából Szente Róbert kollégánk

2022-04-14

Kaposvár A gyermekvédelemben csaknem három és fél évtizedes, hittel, empátiával és kiemelkedő szakmai tudással végzett nevelői, szervezői és vezetői tevékenységéért, a Nyár utcai Gyermek- és Utógondozó Otthon arculatának, szellemiségének kialakításáért Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott nemzeti ünnepünk alkalmából Szente Róbert. Az intézményvezető azt vallja, ne maradjunk némák, ha a gyermek butaságot csinál.