Kékmadár gyermekotthon Nagybajomban

Kékmadár Gyermekotthon

Kép1.jpgKép10.jpgKép2.jpgKép3.jpgKép4.jpgKép5.jpgKép6.jpgKép7.jpgKép8.jpgKép9.jpg


Gyermekotthonunk 1960 januárjától működött, mint egészségügyi intézmény. Az 1997. évi Gyvt. előírásai szerint folyamatosan átalakult, jellege megváltozott, szociális intézménnyé vált. A 60-70 férőhelyes csecsemőotthon 36 férőhelyes gyermekotthonná alakult.

Fenntartónk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. 2011. január 1-jétől gyermekotthonunk beleolvadt a Marcali székhelyű Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központba.

A gyermekotthon a város központjában, jól megközelíthető helyen, szép környezetben van. Jól képzett szakemberekkel rendelkezik. Jelenleg 23 szakmai és 6 fő technikai munkatárs dolgozik az intézményben.

Intézményünkben három csoport működik, ebből kettő fiatalkorú anyák és gyermekeik elhelyezését biztosítja csoportonként 6+6 férőhelyen. Az ide bekerülő kismamákat felkészítjük a szülésre, majd a születendő gyermekének ellátására, gondozására. Igyekszünk meleg, családias légkört teremteni és segítjük a megfelelő anyai attitűd, felelős szülői magatartás kialakulását. A cél az önállósodásra való törekvés, de a gyermek ellátásán, gondozásán túl megtanítjuk őket arra, hogy hogyan kell háztartást vezetni, ügyeket intézni, gazdálkodni. Az itt dolgozó szakemberek a gyermekeket is bevonják a közös vásárlásokba, főzésbe, házimunkák elvégzésébe.

A harmadik csoportunk 12 férőhelyen biztosít ellátást 3 évnél idősebb és többes testvérhelyzet tagjaként élő gyermekek számára. Célunk itt is a társadalomba való beilleszkedés segítése, helyes szocializáció, példamutatás. A lakásotthonban jelenleg óvodás, kisiskolás, középiskolás korú ellátottaink és egy egyetemista ellátottunk is van.

Mindhárom lakásotthonban lehetőséget biztosítunk utógondozói ellátásra 24 éves korig.

Intézményünkben heti két alkalommal pszichológus segíti a munkát, ami nagyon fontos, hiszen azok a gyermekek, akik a rendszerbe bekerülnek, különféle lelki sérüléssel küzdenek. Vannak köztük különleges és sajátos nevelési igényű gyermekek is, akikkel hetente utazó fejlesztőpedagógusok is foglalkoznak. Az iskolás korú gyermekek felzárkóztatását a lakásotthonok nevelői, illetve a fejlesztőpedagógus segíti, egyéni és csoportos foglalkozások keretében.

A gyermekek szabadidejének hasznos eltöltéséhez szakköröket is működtetünk, külön figyelmet fordítunk a tehetséges ellátottainkra, lehetőséget biztosítva számukra a fejlődéshez. Az elmúlt évek során konyhakertet is kialakítottunk, amit az itt dolgozók a gyermekekkel közösen művelnek. Az iskolai szünetekben számos színes programot, kirándulást tudunk szervezni a gyermekeknek a fenntartó támogatásával, illetve különféle felajánlások segítségével, így lehetőségük adódik ismereteik széles körű bővítésére, tapasztalatszerzésre is.

Az itt dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy az intézményben élő gyermekek tarthassák a kapcsolatot a vér szerinti családjukkal. Elsődleges célunk természetesen a vér szerinti családokba való visszagondozás, de addig is meleg, szeretetteljes légkör kialakításával próbáljuk enyhíteni a család hiányát. Törekszünk a hagyományoknak megfelelően megtartani a karácsonyt, húsvétot, neves ünnepeket, születésnapokat, ballagást, keresztelőt stb. Az intézmény életében mindig is nagy hangsúlyt kapott a vallás, illetve ennek beépítése a mindennapokba. Sajnos egyre kevesebb azon gyermekek száma, akik ebbe eredményesen bevonhatók, hisz egyre magasabb életkorban kerülnek az intézménybe.

Büszkék vagyunk rá, hogy több tehetséges, szorgalmas és kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyermeknek adhatunk otthont és biztonságot. Egy kislányunk a Csányi Alapítvány tehetséggondozó programjában vesz részt. Van egy gimnazistánk, aki a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanulója és egyben az Arany János Tehetséggondozó Program résztvevője is. Egy utógondozói ellátottunk pedig tavaly érettségizett és felvételt nyert Budapestre, a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátorművész mesterképzési szakra. Az egyetem mellett Kaposváron a Rippl-Rónai Megyei Hatáskörű Városi Múzeumban dolgozik restaurátorként.

Az intézményben található egy sószoba, melyet elsősorban terápiás célra használunk.

A Kékmadár Gyermekotthon (1961-2021) tavaly ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. A 2021. szeptember 15-én megrendezett jubileumi ünnepség keretében került sor a nyugdíjas találkozó megszervezésére is, mely már több éves hagyományra tekint vissza az intézmény életében.

A 60. jubileumi rendezvényt az alábbi mottóval hirdettük meg.

„Ha nem követed nyomon a múltat, soha nem fogod megérteni a jövőt.”

 

Bodri-Széll Gabriella

gyermekotthon vezető