Kékmadár gyermekotthon Nagybajomban

Kékmadár Gyermekotthon

A Kékmadár Gyermekotthon a 1997. évi Gyermekvédelmi törvény alapján a gyermekvédelmi szakellátásban teljeskörű otthont nyújtó ellátást biztosít 36 fő gyermekvédelmi szakellátásba helyezett kiskorú számára. Az otthon tiszta levegőjű, szép környezetben van. Jól képzett szakemberekkel rendelkezik. 23 szakmai és 4 fő segítő munkatárs dolgozik az intézményben.

Az otthonban 3 x 12 fő befogadására alkalmas lakóegység van.

A Vadkörte lakóegységben 12 fő 10-18 év közötti kamasz lányok nevelése, gondozása, fejlesztése folyik. A mindennapi feladatokat 1 fő csoportvezető nevelő/pedagógus mellett 1fő gyermekvédelmi asszisztens 4fő gyermekfelügyelő látja el. A lányok kettő 3 ágyas, egy 4 ágyas és egy 2 ágyas szobában vannak elhelyezve. A közösségi életük a nagy nappaliban zajlik, amelynek része egy modern konyha, akol önálló életükhöz megtanulhatják a sütés főzés rejtelmeit. A lakóegységben önmaguknak főznek felnőtt segítségével.

A Borostyán lakóegységben 6fő fiatalkorú anya van gyermekével elhelyezve (6+6fő). A fiatalkorú lányok felkészítését az anyaságra, a szülői feladatok ellátására, gyermekeik megfelelő gondozására 6 fő tanítja. 1fő csoportvezető nevelő/pedagógus, 1fő gyermekvédelmi asszisztens és 4 fő gyermekfelügyelő. A fiatal anyukák külön szobában vannak elhelyezve gyermekeikkel. Az otthonban minden rendelkezésükre áll, hogy gyermekeiket megfelelő körülmények között és módon tudják gondozni, nevelni.

A legújabb anyás lakóegység, amely 2016. decemberétől működik a Levendula lakóegység szintén gyermekvédelmi szakellátásba utalt fiatalkorú anyák és gyermekeik elhelyezését biztosítja.(6+6fő).A lakóegységben 1fő csoportvezető nevelő/pedagógus és 4 fő gyermekfelügyelő és  1 fő gondozónő felügyeli és segíti a fiatal anyukák mindennapjait.

Az anyás lakóegységekben szakmai elvárás a terhességi időszakban történő változásokon való átsegítés, a „jó anyává válás” segítése. A megfelelő anyai attitűd, felelős szülői magatartás kialakítása.

Szakmai munka meghatározója az egyéni bánásmód, szeretetteljes környezet, szocializáció és, személyiségfejlődés, tanulási motiváció elősegítése, megfelelő kommunikáció megtanulása, viselkedés fejlődésének elősegítése, családi kapcsolatok erősítése, önálló élet alapjainak letétele. Fontos az otthonban nevelkedő gyerekek, fiatalok szabadidejének tartalmas és hatékony eltöltése, amit helyi, városi, meghívásos programokkal, pályázati lehetőségekkel biztosítunk. Az otthonon belül szakköröket működtetünk: kézműves, természetjáró, filmklub baba - mama klub, sportszakkör. A mindennapi tevékenységégbe szervezen beépül a fejlesztőpedagógus munkája, aki a gyermekeink tanulmányi előmenetelét és tanulási képeségeik fejlesztését segíti. Az otthonban minden tanköteles gyermek iskolába jár. A fiatalkorú anyukák magántanulóként végzik tanulmányaikat, amig gyermekeik betöltik a fél éves kort. A gyermekink, fiataljaink mentális egészségét pszichológus segíti. Az egészségügyi ellátás biztosításában egészségügyi végzetségű szakember - ápolónő segíti munkánkat.

Motivált, elfogadó, áldozatkész, munkájukat alázattal végző nevelők, gyermekfelügyelők, gondozók készítik fel gyermekeinket a tovább lépés lehetőségeire, jövőjük megalapozására. Ebben rejlik szakmai erőségünk.

Kapcsolatrendszer:

-SMKH Járási Gyámhivatalai,

-Nagybajom város védőnői szolgálata,

-Nagybajom város háziorvosok- felnőtt és gyermek rendelő,

- A megyében működő gyermekvédelmi alapszolgáltatási központok,

- A gyermekvédelmi szakellátás gyermekotthonai, lakásotthonai, nevelőszülői hálózata,

- Nagybajom város alap- és középfokú oktatási intézményei,

-Vérszerinti szülők, testvérek, hozzátartozók – kapcsolattartási ügyelet,

-Rendőrség, bíróság, Igazságügyi Szolgálat Pártfogói szolgálata,

-Egyházak, civilszervezetek, alapítvány( Csányi Alapítvány)

 

Pécsi Gyuláné

szakmai vezető