Százszorszép gyermekotthon Marcaliban

Százszorszép Gyermekotthon

 

Kép1.jpgKép2.jpgKép3.jpgKép4.jpgKép7.jpg

 

A Százszorszép Gyermekotthon a Balatontól 13 kilométerre fekvő Marcali város kertvárosi részén található. Az intézmény kiváló infrastrukturális környezetben helyezkedik el. Pár perces sétával megközelíthető iskola, óvoda, boltok, gyógyszertár, buszmegálló, a városi strand és gyógyfürdő, és a város legszebb panorámájával rendelkező szőlőhegye is.

Az 1983. márciusában alapított intézmény eredetileg csecsemőotthonnak épült, majd alaptevékenysége az aktuális, felmerült szükségletekhez igazodóan időközben gyermekotthonná módosult, fenntartva a hároméves kor alatti gyermekekről gondoskodó csoportok működtetését is. Jelenleg a gyermekotthon az épület falain belüli fizikai és szakmai tagolódás szerint, ún. lakásotthoni körülményeket teremtő öt csoportban gondoskodik az ideiglenes hatállyal elhelyezett, a nevelésbe vett kiskorúak és utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek otthont nyújtó ellátásáról. Rendkívül szélsőséges az itt elhelyezett korosztály, hiszen az intézmény az újszülöttekről, az óvodás-, iskoláskorúakról és az utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttekről is gondoskodik. Profiljában kiemelt jelentőségű az, hogy az anyaszerepre és a majdani önálló családvezetésre, egzisztencia teremtése is felkészítő csoportjaiban a kiskorú anyukák és csecsemőjük együttes elhelyezését biztosítja. A gyermekotthonban a szakmai munkát éppen ezért rendkívül differenciáltan, sokrétűen szükséges szervezni, hiszen a különböző korcsoportoknak eltérő az ellátási és nevelési szükséglete is.

A 48 férőhelyes Százszorszép Gyermekotthon öt különálló csoportban látja el feladatait.

A Katica, a Pillangó és a Napraforgó csoport a hároméves kor alatti újszülöttekről, csecsemőkről és kisdedekről gondoskodik. A Pipacs csoportban a kiskorú anyák és gyermekeik kapnak elhelyezést, a Százszorszép csoportban pedig a 3-21 éves kor közötti gyermekek, fiatal felnőttek nevelkednek. A Százszorszép Gyermekotthonban a vonatkozó jogszabályi feltételek teljesülése esetén a gyermekek a nagykorúságuk betöltését követően is tovább nevelkedhetnek.

A gyermekek nevelését és fejlesztését pszichológus, gyógytornász, logopédus, fejlesztőpedagógus és gyógypedagógus teljesíti ki.

A szabadidő hasznos eltöltése, az értékadó közösségi, kulturális és sport programok biztosítása sokszínű tevékenységi körben jelenik meg, példaként rendszeresek a kézműves foglalkozások, a kirándulások, a koncert-, színház-, mozilátogatások is és természetesen a nyári táborozások. A gyermekek körében a közös, rendszeres gyermekotthoni programok között a leginkább kedveltek a kerti sütés-főzések és a játékos sportfoglalkozások. A tehetséggondozás is kiemelt szerepet kap, az itt dolgozó gyermekvédelmi szakemberek nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy a gyermekek, fiatalok részt vehessenek különböző helyi vagy megyei versenyeken, pályázati felhívásokon, egyebek között vers- és prózamondóversenyeken, tehetségkutató zenei fesztiválokon. A személyes, családi jellegű ünnepek, évfordulók bensőséges lebonyolításával a gyermekotthoni csoportokban példát teremtenek a gyermekek majdani önálló életére is gondolva, a szeretetteljes, családi légkör megteremtésének lehetőségeire összpontosítva.

Az egészségmegőrzést rendszeres orvosi ellenőrzéssel, sószoba kialakításával segítik.

A szakszerű munkavégzéshez szükséges szaktudás fejlesztés, tudásmegújítás érdekében minden évben rendszeresen vesznek részt a szakemberek különböző továbbképzéseken, szakmai rendezvényeken. Az egykori dolgozók, a nyugdíjasaink megbecsülésére is különös gondot fordítanak, így a számukra, a köszöntésükre szervezett rendezvényekre a gyermekekkel ünnepi műsorral, saját készítésű ajándékokkal készülnek.

A gyermekotthonban dolgozók célja az, hogy az otthon ne csak egy kimondott vagy leírt szó legyen és a kiemelt cél az itt nevelkedő gyermek fizikai és érzelmi biztonságának megteremtése, személyiségállapotuk fejlesztése és értelmi képességük optimális fejlődésének elősegítse. Kiemelt szerepet nyer ebben a gyermekekről gondoskodók személyes példamutatása.