Köszöntő

Köszöntöm honlapunk régi és új Látogatóit!

Ahhoz, hogy egy gyermek harmonikus személyiséggé váljon, nélkülözhetetlen a veleszületett adottságokon túl, a szülői szeretet, a személyre szabott gondoskodás.
Sajnos vannak, voltak, és lesznek is olyan gyermekek, akinek az ilyen irányú szükségleteinek kielégítése nem történhet meg a saját családjukban.
Gyermekvédelmi Igazgatóságunk legfőbb célkitűzése, hogy a hozzánk bekerülő kisgyermekek, fiatalok nálunk találják meg az otthon melegét mindaddig, míg arra szükségük van. Nagyon fontos, hogy az intézményben, nevelőszülőnél töltött idő alatt, lehetőségeinkhez képest a legtöbb odafigyelést és szeretetet nyújtsunk számukra.
Az a körülmény, hogy nem a saját családjukban élnek, mindenképpen mássá teszi őket. MÁSSÁ vagyis hasonlatossá mindazokhoz a gyermekekhez, felnőttekhez, akik valami fontosat nélkülözni kénytelenek.
Hiánnyal élni, másképp látni emberpróbáló feladat. Ha becsukjuk szemünket, a sötétség félelmetes. Ha bedugjuk fülünket, a néma csend rémisztő. Ha nincsenek szüleink nehéz a biztonságot érzékelni.
Más- más a hiány és mégis, az érzés ugyanaz.
Remélem, hogy e weboldal lapozgatása során Önt is megérinti, majd az az élmény, hogy a másság nem különbség. Ki is Ön, aki olvassa soraimat? A válasz látszólag egyszerű: egy EMBER – mindannyian emberek vagyunk. De ki is az ember? Tagja egy fajnak, egy társadalomnak, nemének és családjának … és sorolhatnánk még sok szerepet, társaságot, amelyekbe beletartozunk. Csak ennyi? Nem. Mindenki valamiképpen egyszeri és egyedi, megismételhetetlen, olyan lény, aki saját énnel rendelkezik, amelynek segítségével önmagán és a környező világon is képes változtatni. Az emberek közti eltérések nem mennyiségbeli, hanem minőségbeli különbséget jelentenek, így tulajdonképpen minden ember csak önmagához hasonlítható, és önmagához viszonyítva értékelhető. Ma amikor már tudományosan is elismertté válik, hogy az érzelmi fejlettség, vagyis az érzelmi IQ legalább annyira fontos, mint a személyiség egyéb területei, egyre inkább figyelembe vesszük az ember individualitást, és az intézményes nevelésben is egyre szélesebb körben elfogadott, hogy nincs két egyforma ember a földön.

1-képek.jpg

A következőekben igyekszem csokorba foglalni azt a sokszínű és összetett feladatot, amelyet a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Szakellátás felölel.

A gyermekvédelmi gondoskodásba került gyermekekről és fiatalokról, a gyermekvédelmi szakellátás és szakszolgáltatás teljességéről megyénkben – a somogyvári intézmény kivételével - a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság gondoskodik.
A Marcali, Berzsenyi u. 114. alatti igazgatósági központunk összességében 14 gyermek- és lakásotthon, valamint a Somogy egész területét lefedő, összességében 260 családot és közel 470 gyermeket érintő nevelőszülői hálózat működését biztosítja  kiváló szakmai színvonalon.

A szakszolgáltatási munkatársaink lehetőség szerint minden gyermeknél közvetlenül a leendő gondozási helyre tesznek javaslatot a gyámhatóságoknak. Néhány esetben a gyermek szakértői vizsgálata és a legjobb érdeke szerinti gondozási hely típusának felismerése érdekében először a toponári, Orci u. 18/a. alatti 24 férőhelyes Befogadó Otthonba kerül. Az ideiglenes hatályú elhelyezés időtartama alatt szakemberekből, nevelőkből, gyógypedagógusokból és gyermekfelügyelőkből álló szakember team gondoskodik a bekerülés érzelmi megkönnyítéséről, az átélt traumák feldolgozásáról.

Amennyiben a nevelőszülői családba helyezés nem lehetséges, az otthont nyújtó ellátás keretében elsősorban 12 férőhelyes lakásotthonokban kerülnek elhelyezésre. Lakásotthonaink és gyermekotthonon belüli csoportjaink Marcaliban, Nagyszakácsiban, Kéthelyen, Mesztegnyőn, Somogyjádon, Szennában, Nagybajomban és Kaposváron fogadják a gyermekeket.
A nagyszakácsi tagintézmény óvodát és iskolát is működtet.
A gyermek-  vagy fiatalkorú lányanyák csecsemőikkel együtt  Marcaliban és Nagybajomban működő lakásotthonokban találnak otthonra.
Kaposváron a Nyár u. 112. alatti, 24 férőhelyes Gyermek és Utógondozó Otthonban a nagykorúvá váló, vagy továbbtanuló fiatalok számára nyújtunk elhelyezést.

A súlyos magatartási problémákat, antiszociális tüneteket mutató gyermekek és fiatalok Kaposváron, Kanizsai u. 79. alatti Zita speciális gyermekotthonban kerülnek elhelyezésre.

 

Az intézményünk működteti a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Szakértői Bizottságot. A szakértő teamnek elsősorban a nevelőszülők, az örök befogadni szándékozó szülők és a gyermekek szakértői vizsgálata az alapvető feladata illetve a gondozási helyek kijelölése.

Az igazgatóságunk a szakszolgáltatási feladat ellátás keretében elhelyezési csoportot, örökbefogadási csoportot, hivatásos gyámi, nevelőszülői tanácsadói, gyámi gondozói tanácsadó hálózatot, család- és utógondozói, illetőleg nyilvántartási csoportot működtet. Az intézmény jelenleg tíz hivatásos nevelőszülőt foglalkoztat, családonként összesen legfeljebb 7-7 gyermeknek biztosítva család közeli átmeneti ellátási, nevelési formát.

Intézményünk több telephelyén működik civil szervezet, illetve alapítvány.
Marcaliban az „Együtt a holnapért”, Nagybajomban a „Csecsemőotthonért”, Nagyszakácsiban pedig a „Kapaszkodó” Alapítvány tagjai segítik ellátottjaink életkörülményeinek javítását, szabadidős programjainak gazdagítását. A Zita Gyermekotthonunkban egyesületet alapítottak a dolgozóink. Több sikeres pályázati projektet tudhatunk magunk mögött már.

Bíztatom Önt, böngésszen weboldalunkon, ahol az egyes címszavak alatt részletesen találhat információkat.

Remélem, hogy sikerült felkeltenünk érdeklődését, jó böngészést kívánunk!

Hitvallásomat a következő zárógondolattal szeretném kifejezni:

„ Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

Úgy gondolom, hogy aki gyermekek, fiatalok nevelésével foglalkozik, annak különösen fontos, hogy „ a létráján megfontoltan, komolyan, ügyesen lépegessen. Igyekezzen személyiségét minél érettebbé és teljesebbé tenni, csak így lehet képes arra, hogy az utána következő kis „létramászókat” mindig úgy segítse haladásukban, hogy majd önállóan és biztosan közlekedjenek.