Lakásotthonok Böhönyén és Mesztegnyőn

Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye I.sz. Lakásotthoni Hálózata.

Címe: 8739 Nagyszakácsi Kossuth L. u. 93.

Székhely neve: Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye

Székhely címe: 8700 Marcali Berzsenyi u. 114.

Telephelyek:

Pitypang Lakásotthon Böhönye        - Böhönye, Dr. Forbáth u. 30.

Napsugár Lakásotthon  Mesztegnyő      - Mesztegnyő, Vörösmarty u. 113.

 

A szakmai egység kialakulása

Szakmai egységhez tartozó három lakásotthon/Pitypang Lakásotthon, Napsugár Lakásotthon, Szivárvány Lakásotthon/ 2007. 12.31.ig a Nagyszakácsiban működő Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola és Gyermekotthon intézményéhez tartozott. Somogy Megye Önkormányzata 2008. január 1.-vel létrehozta a marcali Százszorszép Gyermekotthon és a nagyszakácsi intézmény összevonásával A Somogy Megyei Önkormányzat II.sz. Gyermekvédelmi Intézményét. 2011.01.01.-től az újabb szervezeti átalakítás nyomán megalakult a Somogy Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Igazgatósága. 2012.01.01.től megváltozott az intézmény fenntartója. A Somogy Megyei Önkormányzattól az intézmény a Somogy Megyei Kormány Hivatalhoz került.  A három lakásotthon, mint I.sz. Lakásotthoni Hálózat a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság szakmai egységeként működik tovább. A lakásotthonok határozatlan idejű működési engedéllyel rendelkeznek

Az I. sz. Lakásotthoni Hálózat lakásotthonai Marcali 25 km-es körzetében helyezkednek el Böhönye, Mesztegnyő és Kéthely településeken. Az otthonok állapota megfelelő, kisebb- nagyobb felújításra és az évenkénti tisztító meszelésre minden házban szükség van. Ezek megvalósítása a fenntartó anyagi támogatásától függ. Mindegyik lakásotthonban a kertet saját használatra művelik. Lakásotthonaink lehetőségeinkhez mérten folyamatosan történik a bútorzat és berendezések cseréje. Legutóbb 2008-ban adódott alkalom a Mesztegnyői és a Kéthelyi lakásotthonainkban bútor és berendezések felújítására pályázati forrásokból. Ez évben a Kéthelyi lakásotthon teljes fűtés korszerűsítése is megtörtént.  2009-ben a fenntartó anyagi segítségével a Böhönyei lakásotthon tetőszerkezetén végeztek teljes javítást. 2011.-ben a Kéthelyi lakásotthon részbeni átalakítása, felújítása valósult meg. Mindegyik lakásotthon gázfűtéssel rendelkezik.

A településekről a megye városaiba, településeire (Kaposvár, Marcali, Somogyzsitfa, Nagyatád) járnak tanulni a középiskolás gyerekek, fiatalok. A települések fejlett infrastruktúrával rendelkeznek. Mindenhol található sportcsarnok, sportpálya valamint kulturális intézmények, könyvtár, teleház.  Kikapcsolódási, szórakozási lehetőségek helyben és Marcaliban, Kaposváron és a közeli Balaton déli parti helységeiben találhatóak.

 

Napsugár lakásotthon

Mesztegnyő szép fekvésű falujának központjában, Marcalitól 10 km-re délre található a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság I számú Lakásotthoni hálózatának Napsugár Lakásotthona. 1997. június 17. óta szolgál otthonául a 3-22 éves korú teljes körű ellátást igénylő gyermekeknek, fiataloknak, fiatal felnőtteknek. Az otthonra találtak (főként testvérek) részére 12 férőhely létesült.

A helyi óvoda, általános iskola nyújt segítséget a gyermekek oktatásában, nevelésében. Majd befejezésük után képességeik kibontakoztatására főként Somogyban és a környező megyék ismert középfokú iskoláiban keresnek folytatási lehetőséget. A gyermekek neveltetését, test- lelkei gyarapodását 5 szakember kíséri, segíti a lakásotthonban.

Segítik az oktatási, nevelési intézmények szakembereivel összefogva a szűkebb-tágabb környezetbe való beilleszkedést, biztosítják a harmonikus, nyugodt életteret, állandóságot, összefognak az egyén elfogadásáért. Közreműködnek a tehetség előnyös kibontakoztatásában, a hétköznapi élet praktikáinak megtapasztalásában. Pártolják a gyermekek kapcsolatteremtési kísérleteit (családdal, barátokkal), mert lehetőség esetén a gondozásban élő gyermekek, fiatalok hazagondozhatók, egyéb esetben önálló életvitel választásához kapnak esélyt.

Az élet mozgalmas, sokoldalú és derűs, amit jól szolgálnak a szabadidős elfoglaltságok (projektek, külföldi csereprogramok, táborok, a lakóhely kínálta helyi és Faluházi programok, lakásotthoni hagyományok, egyéni ünnepek, stb.)

A lakásotthon hagyományőrző, szemet gyönyörködtető faluba telepedett, ahol melegszívű emberekkel ápolhatjuk kapcsolatainkat immár 15 éve. Igyekszünk hasonlóak de egyediek is maradni gondozott környezetünkkel, ápolt, hatalmas kertünkkel, saját telepítésű gyümölcsösünkkel.

Ajtónk, szívünk nyitott az érdeklődők előtt.

20220714_152056.jpg 20220714_152227.jpg

 

Pitypang lakásotthon

A "Pitypang" lakásotthon 2001. márciusától működik Böhönyén a dr. Forbáth Imre utca 30. szám alatt.

Böhönye 2600 fős lélekszámával nagyközségnek tekinthető a környező települések vonatkozásában.   A 61-es és 68-as főutak találkozásánál található.

A lakásotthon otthont nyújtó ellátást biztosít 12 fő 3-18 éves korig gyermekvédelmi gondoskodásban illetve utógondozói ellátásban nevelkedő gyermekek, fiatalok számára.

A  gyermekcsoport összetételére a széles korhatár jellemző. A lakásotthonban 6 fiú és 6lány nevelkedik.

A kertes családi ház két szintje 130 négyzetméter, melyben 5 lakószoba, nappali, konyha, 2 fürdőszoba, spájz,   garázs tartozik. Rendelkezésünkre áll még tároló helyiség és állattartásra is alkalmas melléképület. A közel 400 négyzetméteres kert lehetőséget biztosít konyhakerti növények termesztésére.

A családias környezetben nevelkedő gyermekek a falu óvodájában és általános iskolájában tanulnak.  A középiskolások a közeli városokban, Marcaliban és Kaposváron, Nagyatádon tanulhatnak.

A lakásotthonban 5fős nevelő team dolgozik, alapvető céljuk, hogy előkészítsék és segítség a kikerülő gyermekek önálló életének megkezdését.   Ennek érdekében  megismertetik a mindennapi élet praktikáit, aktív részesévé válnak a falu életének. Bekapcsolódnak   a rendezvények és a hagyományok ápolásába.  Munkánkhoz igyekszünk támogatókat találni és kihasználni a pályázati lehetőségeket.

 

20220714_145307.jpg 20220714_144916.jpg