Lakásotthonok Somogyjádon, Osztopánban, Szennában

Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye
II. számú Lakásotthoni Hálózata

A Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye II. sz. Lakásotthoni Hálózataként  működünk.
A lakásotthoni hálózathoz 5 lakásotthon tartozik:
Somogyjád, Kálvin  u. 22. (Bendegúz Lakásotthon Somogyjád) 8 fő
Somogyjád, Kossuth u. 63. (Napfény Lakásotthon Somogyjád) 9 fő
Osztopán, Ady u. 8. (Kikötő Lakásotthon Osztopán) 8 fő
Osztopán, Ady u. 2/c (Tengerszem Lakásotthon Osztopán) 8 fő
Szenna, Árpád u. 25. (Lázi dombi Lakásotthon Szenna) 12 fő
Az itt nevelkedő, 3 – 24 éves korú gyermekek, fiatalok számára teljes körű ellátást, gondozás-nevelést, család- , illetve utógondozósát biztosítunk.

Az országban elsőként a Somogyjád, Kálvin u.22. szám alatt nyílt lakásotthonunk, amelynek átadásán az akkori köztársasági elnök, Göncz Árpád is jelen volt.
Az akkori kollektíva és a falu is nagy kíváncsisággal fogadta a gyerekeket, hiszen minden újdonságként hatott, a régi, 50-100 fős nevelőotthonok után.
A falukban sokszor megkérdezték tőlünk, „Hova teszitek a gyerekeket Karácsonykor, Húsvétkor és ünnepekkor?” Lakásotthonaink azonban úgy működnek, mint egy sokgyermekes nagycsalád, csak az apa és az anya hiányzik, akik helyett - egymást váltva - nevelők, gyermekfelügyelők gondoskodnak a gyermekekről, a fiatalokról.
A családokban is léteznek belső rendszabályok, amiket be kell tartani, nálunk ezt a szabályrendszert házirendnek nevezik. A házirendben rögzítjük, az ébredéstől a lefekvésig a mindennapi feladatokhoz, munkamegosztáshoz, együttélési normákhoz kapcsolódó szabályainkat.
A születésnapokat tortával és ajándékkal ünnepeljük, a nyuszit mindig fűből rakott fészekkel várjuk. A kicsik mindig hatalmas örömmel, izgalommal keresik a nyuszi ajándékát.
Az Anyák napja és a Karácsony másnak öröm, az itt dolgozók számára mégis az egyik legnehezebb időszak. Amikor gyerekeink szerepelnek Anyák napján és a társaik anyukájuknak viszik a virágot, könnybe lábad a szemük, ezzel együtt a miénk is, mert Ők „csak a néniknek” tudják megköszönni a törődést. Karácsony a szeretet ünnepe, amit együtt ünnepelnek a családok, az itt lakóknak „csak mi vagyunk”. Tőlünk telhetően mégis azon fáradozunk, hogy minél szeretettelibbé, szebbé tegyük ezeket az ünnepeket is.
A gyermekek, a fiatalok a lakásotthonainkban jól érzik magukat, az óvodában és az iskolában sok-sok barátra tesznek szert. A közösségeinket a falvak, a községek is befogadták. A települések lakosságának többsége szinte névről is ismeri a neveltjeinket.
A szomszédoktól hol gyümölcsöt, hol zöldségféléket kapunk ajándékba. Próbáljuk a kertben is megtermelni lehetőségeinkhez mérten, oktató jelleggel a gyermekekkel.
Gondozottjaink szívesen szerepelnek a települési ünnepségeken, az iskolában szavalóversenyeken is részt vesznek.
A szervezett falunapokon minden évben részt veszünk, ilyen alkalmakkor nagy kondérban főzünk, a közös készített ételből pedig megvendégeljük a lakásotthonban dolgozók családtagjait is. Évente megrendezzük a gyermekvédelemben felnőtt és kikerült gyermekek találkozóját. Ezzel egy időben a nyugdíjas dolgozók találkozóját is. Ami nagy siker és színesíti programjainkat. Kiemelt feladatunk a szabadidő hasznos eltöltése és a tehetséggondozás. Szinház, mozi, múzeum látogatások, valamint sportrendezvények szervezése és látogatása.