Köszöntő

Oda tartozol, ahol szeretnek.” /Cassandra Clare/

Szeretettel üdvözlöm honlapunkon!

Minden látogatónak örülünk, akinek ezúton bepillantást adhatunk a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ gondoskodásában nevelkedő gyermekek, fiatalok és a gyermekotthonainkban, lakásotthonainkban dolgozó szakemberek hétköznapjaiba. Szívesen tárjuk fel erősségeinket, nehézségeinket, az üdítő fotókban megörökített hétköznapi és ünnepi pillanatainkat, büszkeségeinket.

A nagy múltú jogelőd intézményekkel rendelkező Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ jelenleg a megye 9 településén öt gyermekotthonban és hét lakásotthonban gondoskodik a gyermekvédelmi szakellátásba került, nevelésbe vett 0-18 éves kor közötti kiskorúakról és a nagykorúsága után utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttekről. Tesszük mindezt a vonatkozó jogszabályokban, elsődlegesen a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény és a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről rendelkező 15/1998. (IV. 30.) NM rendeletben foglaltak szerint. Gyermekeink számára teljeskörű otthont nyújtó ellátást biztosítunk, amelynek keretei között gyermekvédelmi szakembereink kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek érzelmi és fizikai biztonságára, a tanulási hátrányok ellensúlyozására, a kortárs kapcsolatokra és a tehetséggondozásra, ezzel egyidejűleg az élet minden területén az önálló életre nevelésre, felkészítésre. Tevékenységünkben igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy egyfajta helyettesítő védelmet, gondoskodást nyújtva, a vérszerinti családban élő kortársakhoz hasonló lehetőségeket teremthessünk intézményi keretek között a gyermekeink, fiataljaink számára.

Ebben évtizedek óta kiemelt segítőtársunk a térség számos nonprofit és üzleti szervezete. A mecenatúra szinte egyidős a gyermekvédelemmel, és mi mindig örömmel állapíthatjuk meg, újra és újra magas az önként támogató vagy kérésre segítő szervezetek száma.

Mondjuk sokszor: a gyermekvédelmi szakellátás rendszere egy nagy team-munka. Bizony  valóban, ez egy óriási team, hiszen az ágazat irányítás felelős vezetői, a fenntartó, az intézmény munkatársai és nagy örömünkre a szakszolgáltatási, a közoktatási,  az egészségügyi és a gyermekjóléti társszervezetek képviselői mind-mind összhangot teremtve együtt keresik a gyermek legjobb érdekének érvényesítését. Ebben a kölcsönösen sok szálon átszőtt team-munkában a mi szerepünk az, és egyben a legfontosabb: olyan helyet, életteret teremteni a gyermekotthonainkban, lakásotthonainkban, ahol minél inkább jó gyereknek lenni, ahol gondoskodás, törődés és szeretet bújócskázik nap mint a nap a gondok, a tennivalók, a dokumentációs kötelezettségek néha fekete-fehér feladatsorai között.

E cél legteljesebb eléréséhez szeretnénk szeretetünk és tudásunk javát adni a gondoskodásunkba került gyermekeknek.

Köszönöm, hogy honlapunkat böngészi, visszavárjuk legközelebb is!

 

Csatos Zsuzsanna

igazgató

Legfrissebb híreink

Áprilisi kirándulások a Kékmadár Gyermekotthonban
Dátum: 2023-04-11

A nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon Vadkörte csoport minden tagja kiránduláson vett részt április derekán.

Hír megtekintése

Márciusi Lelki Délután a Kékmadár Gyermekotthonban
Dátum: 2023-03-29

A nagybajomi Kékmadár Gyermekotthonban március 29-én a nagyböjt időszakában immár második alkalommal került megrendezésre a Lelki Délután az intézmény valamennyi dolgozója részére.

Hír megtekintése

Ice Kingdom - Jégkirályság a Fővárosi Nagycirkuszban
Dátum: 2023-03-11

Az intézmény egyik legkiemelkedőbb támogatójának, a Gattyán Alapítvány munkatársainak köszönhetően, jégvarázslat bűvöletének részesei lehettek Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye gondoskodásában nevelkedő gyermekek.

Hír megtekintése

Bogdán Rebeka szalagavatója
Dátum: 2023-03-01

Bogdán Rebeka 11. osztályos, végzős tanulónk szalagavató ünnepsége, amelyre a csoportban dolgozó nevelők is elkísérték.

Hír megtekintése

Videó a Makerspace digitális táborról
Dátum: 2023-03-01

Videó készült a Digi-tábor télen-nyáron című cikkünkben bemutatott táborról.

Hír megtekintése

Farsangi maszkarában , Kisze Julival, fánkkal és jókedvvel
Dátum: 2023-02-20

Szinte nincs olyan hétvége februárban, amikor valamelyik gyermekotthonunkban, lakásotthonunkban ne éppen farsangi műsor, buli vagy játék tenné emlékezetessé az együtt töltött időt.

Hír megtekintése

Nevelők nevelése - hiánypótló képzés-sorozat a pénzügytechnikai, gazdálkodási ismeretek elsajátításáért
Dátum: 2023-01-25

Az önálló egzisztenciateremtéshez, az önálló életvitelhez szükséges pénzügytechnikai és gazdálkodási ismeretek elsajátítása a vérszerinti családokban és a gyermekotthonokban a gyermekekről, fiatalokról gondoskodó gyermekvédelmi szakemberek számára is a legnagyobb kihívás.

Hír megtekintése

Digi-tábor télen-nyáron
Dátum: 2023-01-02

Újszerű színfoltként került a gyermekotthonok vakációjába az elmúlt év nyarán az ún. Makerspace digitális tábor. A nyári hónapokban 30 gyermek, három csoportban Kaposváron és Marcaliban vehetett részt digitális tematikán alapuló nyári napközis táborozásokon.

Hír megtekintése

Karácsonyi fellépés Nagybajomban
Dátum: 2022-12-27

Nagybajom hagyományos városi karácsonyi rendezvényén mindig is részt vett a Kékmadár Gyermekotthon közössége, idén először viszont egy szép műsoros közreműködésre kaptak felkérést.

Hír megtekintése

Felújítás a Kékmadár Gyermekotthonban
Dátum: 2022-12-20

A vérszerinti kapcsolattartáshoz nagyon fontos a megnyugtató, zavartalan, esztétikus környezet.

Hír megtekintése


Hírarchívum