Köszöntő

Oda tartozol, ahol szeretnek.” /Cassandra Clare/

 

Szeretettel üdvözlöm honlapunkon!

 

Minden látogatónak örülünk, akinek ezúton bepillantást adhatunk a Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye gondoskodásában nevelkedő gyermekek, fiatalok és a gyermekotthonainkban, lakásotthonainkban dolgozó szakemberek hétköznapjaiba. Szívesen tárjuk fel erősségeinket, nehézségeinket, az üdítő fotókban megörökített hétköznapi és ünnepi pillanatainkat, büszkeségeinket.

A nagy múltú jogelőd intézményekkel rendelkező Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye jelenleg a megye 9 településén öt gyermekotthonban és hét lakásotthonban gondoskodik a gyermekvédelmi szakellátásba került, nevelésbe vett 0-18 éves kor közötti kiskorúakról és a nagykorúsága után utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttekről. Tesszük mindezt a vonatkozó jogszabályokban, elsődlegesen a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény és a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről rendelkező 15/1998. (IV. 30.) NM rendeletben foglaltak szerint. Gyermekeink számára teljeskörű otthont nyújtó ellátást biztosítunk, amelynek keretei között gyermekvédelmi szakembereink kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek érzelmi és fizikai biztonságára, a tanulási hátrányok ellensúlyozására, a kortárs kapcsolatokra és a tehetséggondozásra, ezzel egyidejűleg az élet minden területén az önálló életre nevelésre, felkészítésre. Tevékenységünkben igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy egyfajta helyettesítő védelmet, gondoskodást nyújtva, a vérszerinti családban élő kortársakhoz hasonló lehetőségeket teremthessünk intézményi keretek között a gyermekeink, fiataljaink számára.

Ebben évtizedek óta kiemelt segítőtársunk a térség számos nonprofit és üzleti szervezete. A mecenatúra szinte egyidős a gyermekvédelemmel, és mi mindig örömmel állapíthatjuk meg, újra és újra magas az önként támogató vagy kérésre segítő szervezetek száma.

Mondjuk sokszor: a gyermekvédelmi szakellátás rendszere egy nagy team-munka. Bizony  valóban, ez egy óriási team, hiszen az ágazat irányítás felelős vezetői, a fenntartó, az intézmény munkatársai és nagy örömünkre a szakszolgáltatási, a közoktatási,  az egészségügyi és a gyermekjóléti társszervezetek képviselői mind-mind összhangot teremtve együtt keresik a gyermek legjobb érdekének érvényesítését. Ebben a kölcsönösen sok szálon átszőtt team-munkában a mi szerepünk az, és egyben a legfontosabb: olyan helyet, életteret teremteni a gyermekotthonainkban, lakásotthonainkban, ahol minél inkább jó gyereknek lenni, ahol gondoskodás, törődés és szeretet bújócskázik nap mint a nap a gondok, a tennivalók, a dokumentációs kötelezettségek néha fekete-fehér feladatsorai között.

E cél legteljesebb eléréséhez szeretnénk szeretetünk és tudásunk javát adni a gondoskodásunkba került gyermekeknek.

Köszönöm, hogy honlapunkat böngészi, visszavárjuk legközelebb is!

 

Csatos Zsuzsanna

intézményvezető

Legfrissebb híreink

Januári pezsgés a Nyár Gyermekotthonban
Dátum: 2024-02-06

Hagyományai szerint a kaposvári Nyár Gyermekotthonban az év első hónapját ezúttal is igen gazdag, sokszínű program sorozattal tették emlékezetessé munkatársaink.

Hír megtekintése

Láss, hogy ők is láthassanak – országos kezdeményezés a gyermekotthonokban nevelkedők egészségéért
Dátum: 2024-01-12

A „Fontos a Látásom” Alapítvány „Láss, hogy ők is láthassanak” címmel meghirdetett országos program-sorozatának eredményeként, az ország több megyéjét követően Somogyban is látásvizsgálatot, szűrést szerveztek a Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye gyermekotthoni csoportjai és lakásotthonai számára.

Hír megtekintése

Szép siker a regionális kulturális tehetségkutató Ki-Mit-Tud-on
Dátum: 2024-01-04

A rendőrség és a roma érdekképviseleti szervezetek közös rendezésében szervezett, nagyszabású regionális kulturális tehetségkutató Ki-Mit-Tud-ra kaptak meghívást a Somogy Vármegyei Rendőr-Főkapitányság részéről az intézményünk gondozási helyein nevelkedő gyermekek.

Hír megtekintése

Vidám ügyességi erőpórbák és felszabadult játék – fiatal missziósok adventi látogatása a gyermekotthonainkban
Dátum: 2023-12-16

A tavalyi adventi időszakban a kicsik és a kamaszkorúak körében egyaránt felejthetetlennek bizonyult játékos foglalkozások folytatásaként, a fővárosból ismét Somogyba látogatott a Ref. II. János Pál Iskola Katolikus rend, a Regnum Christi patronálása alatt álló Fiatal missziósok közössége.

Hír megtekintése

A Kékmadár Gyermekotthon tehetséges fiataljai a Magyarok Kenyere átadó ünnepségén
Dátum: 2023-12-11

A kaposvári Dorottya hotelben került sor december elején a Magyarok Kenyere Program átadó ünnepségére, amelyen a jelenlévő támogatók és a szociális, gyermekvédelmi intézményekből, egyházi fenntartású szervezetekből meghívott vendégek közös ünnepét a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon tehetséges fiataljai tették színesebbé, hangulatosabbá.

Hír megtekintése

Mesztegnyői gyermekek a jégkorong-szurkolók között
Dátum: 2023-11-30

Az Erste Bank hiánypótló, ún. „pénzügyi patrónus” témakörben megvalósult képzési programjának keretei között munkatársainknak sikerült hozzájutnia olyan lehetőséghez, amelynek eredményeként a böhönyei Pitypang Lakásotthonban nevelkedő gyermekek életükben először lehettek részesei jégkorong mérkőzésnek.

Hír megtekintése

A Szociális Munka Napja ünnepén – szeretetvendégség és elismerések
Dátum: 2023-11-15

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Vármegyei Kirendeltsége és a Gondviselés Integrált Szociális Intézmény Somogy Vármegye meghívására, a Szociális Munka Napja és a segesdi intézmény 70 éves fennállásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vehettek részt november 10-én a megye szociális és gyermekvédelmi intézményeiben dolgozók.

Hír megtekintése

Őszi kertgondozás és zselici túrák a Nyár Gyermekotthonban
Dátum: 2023-11-14

A programokban gazdag nyári hónapok után ugyancsak mozgalmas napokat élt a kaposvári Nyár Gyermekotthon közössége októberben, novemberben is.

Hír megtekintése

Első találkozás a jégkoronggal
Dátum: 2023-11-05

Intézményünk több munkatársa és gyermekotthona is részesévé vált az Erste Bank hiánypótló, ún. „pénzügyi patrónus” témakörben megvalósuló képzésének.

Hír megtekintése

„Körbejár a fakanál” - „Ízkavalkád a Királyi szakácsok földjén” - XVI. Gyermekotthoni Kisszakácsok Országos Főzőversenye Nagyszakácsiban
Dátum: 2023-11-02

Az országos, tradicionális rendezvény a Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye egyik legszebb, legérdekesebb, több mint másfél évtizedes hagyományát követő eseménye.

Hír megtekintése


Hírarchívum