A Szociális Munka Napja ünnepén – szeretetvendégség és elismerések

Címkék: Büszkeségeink

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Vármegyei Kirendeltsége és a Gondviselés Integrált Szociális Intézmény Somogy Vármegye meghívására, a Szociális Munka Napja és a segesdi intézmény 70 éves fennállásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vehettek részt november 10-én a megye szociális és gyermekvédelmi intézményeiben dolgozók.

„Hittel és alázattal végezhető jól a szociális munka”

FB_IMG_1699884902272.jpg FB_IMG_1699884935277.jpg received_1393645807855919.jpeg

Az ünnepi eseményen Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Dr. Joó Aranka, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese köszöntötte a szeretetvendégségre meghívottakat, majd a szociális ágazat ünnepe alkalmából Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár adott át elismeréseket.  Mint hangsúlyozták, ez nem csak munka, hanem hivatás, amelyet a mindennapi apró sikerek tesznek igazán azzá.

Fülöp Attila emlékeztetett rá, fontos évente egyszer megállni és megemlékezni a szociális területen tevékenykedők munkájáról, hiszen aki ezt a hivatást választotta, az nem feltétlenül az élet napos oldalát választja, fogalmazott az államtitkár.

Jelenleg hazánkban mintegy 100 ezren dolgoznak a szociális szférában, és mint Fülöp Attila hangsúlyozta, az államnak támogatnia kell a munkájukat, ezért a 2024-es költségvetésben mintegy 1300 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

A kettős ünnepnapon intézményünk munkatársa, Troszt Éva igazgatóhelyettes főigazgatói dicséretben részesült.

Az ünnepségre kedves, színes műsorral készültek az otthon lakói, majd Nábrádi Csilla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Vármegyei Kirendeltsége igazgatóhelyettesének pohárköszöntője előtt, az intézmény munkavállalói kórusban előadott dalokkal lepték meg az ünneplő közönséget.

 

Gattyán Alapítvány díjátadó - 2023.11.08..jpg Gattyán konferencia 1..jpg Gattyán konferencia 2..jpg

 

Ugyancsak novemberben került sor a Gattyán Alapítvány háromnapos, országos szakmai és rekreációs konferenciájára, amelyen ezúttal is

hiteles előadókkal, aktuális témakörökkel és színvonalas előadásokkal várták az ország minden megyéjéből meghívott, delegált résztvevőket.

Az intézményvezetők, vezetőhelyettesek, pedagógus munkakörben foglalkoztatottak és gyermekfelügyelők egyebek között A családgondozás és a közösségfejlesztés lehetőségei a hátrányos helyzetű gyerekeknél, Szegregáció és kirekesztettség a magyar iskol arendszerben, Kitörési lehetőségek: reziliencia és társadalmi mobilitás,  Tapasztalat és kontroll - a megismerő-fejlesztő környezet, Szexuális edukáció - Szexuális biztonság és a szexuális erőszaktól való védelem, valamint a Gyermekvédelmi innovációk - Szolgáltatásfókuszú fejlesztések címmel, elismert szakemberek és oktatók közreműködésének köszönhetően hallhattak rendkívül értékes előadásokat. Az itt készült videófilmek tartalma elektronikus úton az intézmények minden érdeklődő szakmai dolgozójához eljuttatjuk.

A Gattyán Alapítvány az elmúlt években kiemelkedő színvonalú és mennyiségű támogatással járult hozzá a gyermekotthonokban, lakásotthonokban nevelkedők életesélyeinek javításához és egyebek között a szabadidős foglalkoztatásuk fejlesztéséhez.

A pandémia kezdetén minden működtetőt megfelelő mennyiségű laptoppal segítette ki a digitális oktatás feltételeinek megteremtésében, Karácsonykor pedig minden évben külön ünnepi ajándékozással zárták az évet.

Intézményünk a korábbiakban egymillió Ft értékben kapott hangszereket, hangtechnikai eszközöket egy saját zenei „labor” létrehozásához, majd ez év nyarán kétmillió Forint pályázati támogatásból színházművészeti élménytábort rendezhettünk 37 gyermek, fiatal számára.

Sok éve nagyon sok gyermek és fiatal juthatott el különböző, népszerű élményközpontokba, moziba és remek teqball-rendezvényekre is.

Az intézményvezetők felterjesztése alapján, évente öt személy munkáját ismerik el a kuratórium által alapított Kiváló Gyermekvédelmi Dolgozó Díjjal.

Ebben az évben intézményünk dolgozóját, Troszt Éva igazgatóhelyettest részesítették a díjban.

Munkatársunkat Csatos Zsuzsanna Intézményvezető Asszony részben a szakmai igényessége és a munkabírása alapján terjesztette fel az elismerésre, amelyhez hozzájárult az is, hogy az alapítvány minden felajánlásakor a kezdettől a teljesség igényének prioritásával igyekezett mind több gyermeket, fiatalt és dolgozót a kínált lehetőségek részesévé tenni.