„Körbejár a fakanál” - „Ízkavalkád a Királyi szakácsok földjén” - XVI. Gyermekotthoni Kisszakácsok Országos Főzőversenye Nagyszakácsiban

Címkék: Rendezvények

Az országos, tradicionális rendezvény a Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye egyik legszebb, legérdekesebb, több mint másfél évtizedes hagyományát követő eseménye.

 

DSC_0022.JPGDSC_0048.JPGDSC_0068.JPGDSC_0155.JPGDSC_0161.JPGDSC_0235.JPGDSC_0274.JPGDSC_0301.JPGDSC_0340.JPGDSC_0435.JPGDSC_0499.JPGDSC_0517.JPGDSC_0558.JPGDSC_0689.JPGDSC_0836.JPGDSC_0847.JPGDSC_0927.JPGDSC_0999.JPGDSC_1107.JPGDSC_1165.JPG

 

A kezdettől a „Körbejár a fakanál” mottóval, az „Ízkavalkád a Királyi szakácsok földjén” - XVI. Gyermekotthoni Kisszakácsok Országos Főzőversenye címmel meghirdetett gasztronómiai rangadó Nagyszakácsiban került megrendezésre október 13-án, - ahogy itt Somogyban mondják - a pázsiton felsorakozó hangulatos kemencékről is ismert „Királyi szakácsok földjén”.

A korábbi években tapasztaltakkal megegyezően, a gyermekvédelmi szakellátásban érintett meghívottak ezúttal is érdeklődéssel fogadták a versenyfelhívásunkat, nagy öröm, hogy négy Somogy megyei intézményen kívül az ország hét másik megyéjéből neveztek a megmérettetésre a gyermekotthonokat működtetők.

A versenyétkeket, a főzőcsapatok viseletét és a fogásokhoz illő tálalást egyaránt pontozták a felkért zsűri tagjai.

A gasztronómiai rangadó szabályzata szerint egységesen három gyermek és két felnőtt alkotta ezúttal is a főzőcsapatokat, amelyek kizárólag egy, a helyszínen elkészített főétellel és az otthon elkészített desszerttel versenyezhetnek.

A napot a rendezvény kezdetén két lovashuszár nyitotta meg, és mögötte felsorakozva szép népi viseletben a gyermekotthonainkban nevelkedő „kishuszárok”, az intézmény vezetői, Kövér István, a befogadó Nagyszakácsi polgármestere és a felkért zsűri tagjai.

Szoros verseny alakult ki a nevező intézmények csapatai között, mert kivétel nélkül példás terítékkel, harmonizáló viseletben és szakértelemmel teljesítettek a versenyző csapatok: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ, a Gyermekvédelmi Központ Fejér Vármegye, a Gyermekvédelmi Központ Baranya Vármegye Mandulafa Gyermekotthona, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató közössége, a Gyermekvédelmi Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Mákvirág Gyermekotthon Alsózsolca, a fővárosi Cseppkő Gyermekotthoni Központ, a Gyöngyház Szociális és Gyermekvédelmi Központ Békés Vármegye Szivárvány Speciális Gyermekotthona valamint a kaposvári székhelyű Napkerék Egyesület, a II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat Somogy megyei Befogadó Otthona és a programgazda Gyermekvédelmi Központ Somogy Vármegye Százszorszép Gyermekotthonának – korábbi megyei díjnyertes – marcali „Fakanálforgatók” csapata.

A zsűri elnökének, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségi tagságot viselő Kató Tamásnak, Agg Évának, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyermekjogi referensének és Kézsmárkiné Balogh Évának, a marcali Lóki csárda ügyvezető igazgatójának ezúttal különösen nehéz dolga lett a termetes díszfakanál díjnyertesének kiválasztásában. Döntésük a Borsod megyei Alsózsolcáról érkezett, a borsodi csülkös babgulyással és desszertként rácsos almás pitével remekelt Mákvirág Gyermekotthon első helyezést nyert csapatára esett.

Számos további csapat részesült arany, ezüst minősítésben és két különdíjban is, az intézmény támogatóinak köszönhetően gazdag ajándékokban.

A résztvevőket a gasztronómiai események mellett meglepetésszerű ügyességi versenyek, izgalmas „ördöngősségek”, népi játékok és miniversenyek várták, másrészt kulturális programok, zenés, táncos előadások, kézműves és sport programok is várták.

A hajdani vidéki élet ékes, kifejező hagyományát idézve, lovas és huszár bemutató szórakoztatta a kicsiket és nagyokat, sőt fel is ülhettek a parpákra.

A vendégek két olyan, rendhagyó musical produkcióval is megismerkedhettek, amelyet a Gattyán Alapítvány kétmillió forintos támogatásából júliusban Orfűn megvalósult Spiritusz Színházművészeti Élménytábor keretei között rekord gyorsasággal, mindössze hat nap alatt állítottak színpadra a munkatársaink, Kovácsné Zrínyi Ibolya és Szente Róbert művészeti vezetők, 37 rátermett, ügyes gyermek és fiatal részvételével. A kisebbek „Macskák és egerek”, a nagyobb életkorúak „Melyiket a kilenc közül?” című zenés előadása egyaránt nagy sikert aratott. A támogató szervezet vezetői is megtisztelték a rendezvényt, sőt különdíjjal és minden versenyző számára ajándékcsomaggal készültek meglepetésként.

A térségben népszerű, autentikus cigány zenéjéről és hagyományőrző roma táncelőadásairól ismert Kopár Band zenés táncházra várta a közönséget, amely a niklai Fekete Szívek hagyományőrző tánccsoport előadását is örömmel fogadta.

A fakanál körbejár, így egy év elteltével ismét országos főzőverseny keretei között keresi majd új gazdáját.

Támogatóink:

Balaton Ker-Tész Kft., Európa Pékség, Fonyódi Ásványvíz Kft., Gattyán Alapítvány (Budapest), Halker Kft. (Balatonboglár),

Ibolya Cukrászda (Kaposvár), Katica Tanya Élményközpont (Patca), Lóki Csárda (Marcali), Napkerék Egyesület (Kaposvár), OTP Bank Nyrt. (Somogy)

 

Sajtóvisszhang a sikeres rendezvényről:

Somogy TV

07.10 mp.nél: https://www.youtube.com/watch?v=SF5Kau6zSlY

Sonline / Somogyi Hírlap

https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2023/10/nem-csak-enni-fozni-is-elmeny-volt-a-nyulragut-nagyszakacsiban

Kapos.hu

https://kapos.hu/hirek/kis_szines/2023-10-14/korbe_jart_a_fakanal.html