Somogyi gyermekvédelmi hét – 2014-ben is sikerrel

Címkék: Rendezvények

Hagyományainkat követve, a gyermeknapi esemény-sorozatokkal egyidőben az idei évben is megrendezésre került a sokak részéről várt, nagyszabású Somogyi gyermekvédelmi hét című rendezvénysorozatunk.

Marcaliban május 29-én, az intézmény életében egyik legkiemelkedőbb tehetségkutató fesztivállal, a IX. „Zene nélkül mit érek én…” című zenés-táncos tehetségkutató fesztivállal vette kezdetét az egyhetes, élmény dús rendezvény sorozat. "Ne próbáljuk a zenét értelmünkkel megérteni! Még csak a szívünkkel se próbáljuk érezni! Csak engedjük spontán módon a Zene-madarat szív égboltunkon repülni! Mialatt repül, feltétlenül fel fogja nekünk tárni, amije van, és ami Ő. Amije van az a halhatatlanság üzenete, és ami Ő, az az örökkévalóság folyosója." Ezzel a gondolatsorral nyitották meg, a házigazda Százszorszép Gyermekotthon szervezésében megvalósult művészeti fesztivált. A megnyitón Móring József Attila országgyűlési képviselő, Somogyvár polgármestere nyitotta meg meghitt légkörben, szívhez szóló szavakkal köszöntötte a fellépőket és a meghívott vendégeket, egyebek között Bátori Zsoltot, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatóját és Bödőné dr. Molnár Irént, Marcali jegyzőjét. A zenei, művészeti fesztiválon több mint 40 produkciót láthattunk, hallhattunk. Megcsendült a klarinét, a furulya, a zongora, a gitár. A gyerekek gyönyörű táncdalokat szólaltattak meg. Mondhatni valódi „kis csillagok” ragyogták be a színpadot. A táncos produkciók között láthattunk westernt, balettet, somogyi, orosz és dunántúli ugrós táncokat is. Megelevenedett a gyerekek előadásában a Szombat esti láz. A balatonboglári Kikötő Gyermekotthonon és a nagyszakácsi gyermekotthon növendékei közös ének produkciójukkal szereztek örömet, a hálás  közönségnek. Könnyfakasztó nevetést csaltak ki, a színpadon életre keltett a bábokkal előadott humoreszkek, és nem kevésbé a kaposvári Nyár utcai Gyermek- és Utógondozó Otthon alkalmai társulatának Öregúr című bohózata. A hagyományokat követve ezúttal is sztárvendég érkezett a rendezvényre, idén Bódi Csaba énekes személyében. A tekintetéből, a  hangjából, a beszédéből áradó szeretet hamar elvarázsolta közönséget. A méltán nagy sikert aratott rendezvényről minden fellépő gyermek és fiatal ajándékutalvánnyal térhetett haza, az intézmény támogatóinak köszönhetően. "Az egész világ egy hang, és a hang kreálja a világot. Ahol zene szól, ott nem lehet semmi rossztól tartani!"

 

 

Nagyszakácsiban a napsütéses május utolsó napján, a ”Körbejár a fakanál” címmel megrendezett, országos főzőversennyel és gyermeknappal folytatódott az egyhetes program-sorozat. A versenyt, a kilencedik éve társszervezőként közreműködő FICE Magyarországi Egyesülete hirdette meg. Az ország szinte minden régiójából neveztek a gyermekotthoni csapatok a versenyre, amely ezúttal „egészséges magyarosan” mottójával, az egészséges alapanyagok és a magyaros ízek harmóniájára helyezte a hangsúlyt. A szabadtéri kemencéknél korareggeltől nagy izgalommal sürögtek-forogtak az alkalmi főszakácsok, gyermek- és felnőtt korú segédeik. A házigazdák, „Napraforgó” feliratú egységes viseletében érkezett növendékei példaként babgulyást készítettek fitnesz módra, a „Nagyanyám 100 éves dióspogácsája” elnevezésű harapnivaló mellé pedig citromfű szörpből készült üdítőitalt. A verseny fődíja – a gasztronómiai erőpróba elnevezéséhez hűen - egy mívesen kifaragott fakanál, amit mindig a nyertes csapat vihet magával haza, mint „vándor ereklyét”. A versenyzők a legkülönbözőbb étel-párosításokkal igyekeztek meglepni a rangos szakértők alkotta zsűrit. Az ételek többségénél bográcsban főtt eledelt választottak, visszatérően sokan használták alapanyagként a káposztát és a különféle ragu alapanyagokat, de volt, aki saját maga fogta halból főzött halászlevet és harcsa paprikást is. A kemencében sült ételeknél egyfajta „slágerként” a zöldségekkel megbolondított csirke- és a pulykahús párosítás került a verseny-menübe, de néhány versenyző különös szendvicsekkel vonta magár a zsűri és a közönség figyelmét.

Az idei évben a fővárosi Zirzen Janka Gyermekotthon és a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon csapata érdemelte ki a két első helyezést, jóllehet az abszolút győztesként az utóbbit minősítették. A fővárosi és Somogy megyei támogatók felajánlásainak köszönhetően különdíjakat is szép számmal ítélhetett oda a zsűri, de a főzéshez szükséges alapanyagok egy része és a gyermekek meglepetés jégkrémet is adományokból biztosították a szervezők.

A gyermeknap több mint fél ezres lélekszámú vendégsereg ezúttal is hagyományos és népszerű  programok, sport és kézműves programok közül válogathatott. A házigazdák célba dobásra, sorversenyekre, focira, dekázásra, gólyalábazásra, kötélhúzásra, gyöngyfűzésre, csillámtetoválásra, arc- és testfestésre, mandalafestésre, karkötő csomózásra, kavics dekupázs készítésre, szélforgó és fakanálfestésre várták a gyermekeket. Eközben a színpadon, „Miénk a színpad!” mottóval, sokak örömére kicsik és nagyok váltották egymást, elsősorban a „Zene nélkül” című tehetségkutató fesztiválon sikerrel szerepelt gyermekek és fiatalok.

 

Bujdosó Bálint kulturális szervező évek óta színvonalas mozifilmekkel ajándékozza meg a nevelőszülői családokban, valamint a gyermek- és lakásotthonainkban nevelkedő gyermekeket és fiatalokat. Támogatásával és a kaposvári a Szivárvány Kultúrpalota hozzájárulásával, június 2-án mintegy 180-an tekinthették meg az impozáns kulturális centrumban az Amazónia című, a Föld legnagyobb, szépséges esőerdejének szívébe kalauzoló filmet. A gyermekek és a serdülőkorúak számára egyaránt emlékezetesnek bizonyult a családi-, természet és egyben kalandfilm, amelynek főszereplője egy kapucinus majomkölyök, aki ketrecéből szabadulva, egy baleset nyomán kerül ki a dzsungelbe, majd megtapasztalja, hogy az egyedüli reménye, ha otthonra lel társai között.

 

A program-sorozat keretében a Kaposvár melletti Tókaji-parkerdőben június 4-én megrendezett gyermeknapi sportnap új színfoltként került a programba. A Zselicség erdejének fenyveseivel körülölelt pihenőhelyen megrendezett szabadtéri rendezvény megnyitóján személyesen is köszönetünket fejezhettük ki Pintér Ottónak, a SEFAG Zrt. Zselici Erdészete igazgatójának, aki támogatásként bocsátotta rendelkezésünkre a Tókaji-parkerdő területét, az ott megbújó horgásztó teljességét, a szabadtéri tűzrakó helyeket és az erdészházat.

A munkatársak egy részének a gyermekkort idéző, „retro” jelzővel illetett akadályverseny újszerű élményt jelentett a gyermek-, lakásotthonainkban és a nevelőszülői hálózatunkban nevelkedő gyermekek, fiatalok számára. A különböző, sokszínű erőpróbákat felsorakoztató akadályverseny nyolc állomásán nagy igyekezettel haladt végig a 12 csapat, csatakiáltás és csapat név választás mellett, térkép segítségével, a programgazdák nagy örömére. Az állomásokon az erdőkről, a természetvédelemről és az elsősegélynyújtásról szerzett ismereteikről adhattak számot a versenyzők. Az elméleti feladatok mellett az izomerő is szükségesnek bizonyult, különösen a játszótéri állomás fitnesz feladataiban és a környező horhók megmászása során. A horgászatban már jártas kicsik és nagyok horgász-versenyre nevezhettek be, míg a focikedvelő fiatalok futballmérkőzésen mérhették össze rátermettségüket, mások kisebb túrákon vehettek részt, néhány pedig a lőtéren légpuskával próbálhatták ki képességeiket. Többek érdeklődését vonta magár az alkalmi madártani előadás is.

 

A fenntartó ajándékaként Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója összességében 50 ezer Forint értékben olyan ajándék utalványokat adott át a dobogós helyezést elért gyermekeknek és fiataloknak, amelyekkel sporteszközöket vásárolhatnak maguknak. Az ünnepélyes eredményhirdetésen további értékes ajándékokat vehettek át a résztvevő nyertesek, akiknek Stoller Márton, az intézményünket évek óta támogató patcai Katica Tanya Aktív Szabadidő és Pihenésközpont üzemeltetési osztályvezetője személyesen is személyesen.

A közös főzéshez, tálaláshoz biztosított erdészházzal is rendelkező, példásan ápolt, gondozott erdő nyújtotta környezetben töltött órákat, az eredményes horgászást és a közös szabadtűzi főzést, bogrács-ebédet élmény dús programként őrzik emlékezetükben az intézmény-rendszerünkben nevelkedő gyermekek és fiatalok, akik számos értékes ajándék gazdáiként térhettek vissza.

A kaposvári Sportcsarnokban június 6-án került megrendezésre a XIX. Nyár Kupa, valamint azt követően a közös szabadtéri ünnepi ebéd, a házigazgada-szervező Nyár utcai Gyermek- és Utógondozó Otthon udvarán. A sport programjairól méltán elismert gyermekotthon meghívására, Somogy megye gyermek- és lakásotthonai részéről számosan tettek eleget a felkérésnek, és nagy izgalommal készültek a megmérettetésre a kispályás labdarúgó erőpróbán. A sportszellemnek megfelelően, jó hangulatban lebonyolított összecsapások után a következő eredmény születettek. A negyedik helyezést a Nagyszakácsi gyermekotthon, a harmadik helyezést a kaposvári Zita Speciális Gyermekotthon, a második helyezést a Nyár utcai otthon növendékeinek csapata nyerte el, a dobogó legfelső fokán pedig a Nyár utcai otthon nevelőinek csapata vehette át a serleget.

A kaposvári Zita Speciális Gyermekotthon négy csoportjában élő fiataloknak ugyancsak június 6-án, az otthon udvarán rendeztek gyermeknapi programokat, közös szabadtéri főzéssel egybekötve.

Köszönjük a részvételt és a sportszerű játékot!

 

A Somogyi gyermekvédelmi hét záró rendezvényének immár második alkalommal adott otthont Nagybajom, június 7-én. A ragyogó, szép nyári napon a nevelőszülői családokban élők, valamint gyermekotthonokban nevelkedők közül, kísérőikkel mintegy fél ezren gyűltek össze a helyi általános iskola, gyermeknapi helyszínné avanzsált udvarán.

A rendezvényt Bátori Zsolt igazgató nyitotta meg, majd Czeferner Józsefné, Nagybajom polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A színes program arzenál dzsúdó bemutatóval kezdődött, majd a Kékmadár Gyermekotthon néptánc és társastánc bemutatójával, és a korábban intézmény-rendszerünkben nevelkedett Szalai Lajos dalaival folytatódott, végül záróakkordként a Kapocs zenekar adott koncertet. A kísérő programok sorában kézműves sátor, gyöngyfűzés, hűtőmágnes készítés, arcfestés, csillámtetoválás, ugrálóvár, élő társasjáték, gólyalábazás, csocsó várta a gyerekeket. A szervezők különböző  versenyekre fogadták a jelentkezők nevezéseit, példaként szkanderre, tengóra, aszfaltrajz és akadály versenyre. Az erőpróbán eredményesen szerepelt gyermekek díjakat vehettek át bátorságukért.

A színes programok megvalósításához ugyancsak számos támogató nyújtott segítséget, a házigazdák megkeresésére. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  jóvoltából a gyerekek kipróbálhatták a valóságot kicsiben modellező tűzoltó játékot, amit vízsugárral működtettek, illetve közelről is tüzetesen szemügyre vehettek egy tűzoltó autót. Egy lufi hajtogatásban jártas támogató egész nap különböző figurákkal örvendeztette meg a résztvevőket. A Kapos Atlas Gépgyár Kft. vezetőségének köszönhetően lehetőség nyílt egy vattacukor készítő biztosítására, amelynek különösen nagy sikere volt. Septe József, az Országos Pékszövetség elnökének támogatásával tízóraira a gyermekeket és a felnőtteket langallóval vendégelhették meg, illetve a bográcsos ebédhez kenyeret is felajánlott. Ugyancsak támogatónak köszönhetően gyümölccsel is körbekínálták a részvevőket.

 

A Somogyi Gyermekvédelmi hét sikeres lebonyolítását jelentős mértékben segítette elő Bátori Zsolt igazgató hozzáállásának köszönhetően, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége. Az intézményt évek óta támogató Dr. Csákabonyi Nárcisz, a somogyvári Fonte Viva Kft. az idei évben is olyan mennyiségű ásványvízzel támogatta a rendezvényünket, hogy abból az egyhetes rendezvénysorozat minden egyes napjára bőségesen jutott a résztvevőknek. Bebics János vezérigazgató segítő hozzáállásának köszönhetően, a Kapos Volán Zrt. ugyancsak kiemelkedő segítséget nyújtott, mert a korábbi évekhez hasonlóan, ezúttal is támogatásként biztosított két külön autóbuszt a Nagyszakácsiban rendezett főzőverseny és gyermeknap résztvevőinek utaztatásához.

Ezúton is kifejezzük köszönetünket a Somogy gyermekvédelmi hét következő támogatóinak:

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Berkes Sándor, Nagybajom

Bodri József és Nagy Róbert, Nagybajom

Bujdosó Bálint kulturális szervező, Kaposvár

Csecsemőotthonért Alapítvány, Nagybajom

Dr. Szijártó Henrik polgármester, Böhönye

Erlo-Inter Kft. - Schmidt Erika, Pintér Lóránd EuroCent - Csoba András vállalkozó

Európa Pék Kft., Marcali

Fábri Béla, Nagybajom

Family Frost - Lóczi Gyula, Budaőrs

FICE Magyarországi Egyesülete

Fonte Viva Kft., Somogyvár

Halker Kft., Kóthay Gábor, Balatonboglár

Kapos Atlas Gépgyár Kft., Kaposvár

Kapos Volán Zrt.

Katica Tanya Aktív Szabadidős és Pihenés Központ, Handó János tulajdonos-ötletgazda

LOSZE Lakásotthonok Országos

Szakmai Egyesülete

Marcali Városi Kulturális Központ

Molnár Roland zöldség-gyümölcs kereskedő, Nagybajom

Nagybajom Város Önkormányzata

Nagybajomi Általános Művelődési Központ

Omrai Béla vállalkozó, Nagyszakácsi

Országos Pékszövetség - Septe József elnök

Privát Hús Kft. - Ponekker László, Kaposvár

SEFAG Zrt. Zselici Erdészet, Pintér Ottó igazgató

STAKISZ Kft., Balatonboglár

Stanka Gábor, Nagyszakácsi

Szivárvány Kultúrpalota, Kaposvár

Településfejlesztési Kft., Nagybajom

Kapcsolódó anyagok