"Körbejár a fakanál" - 2014

Címkék: Rendezvények

Aki a gyermekvédelemben dolgozik, már tudja, mit rejt a cím, a gyermekotthonos kis szakácsok programja ez, melyet már IX. éve a FICE kezdeményezésére rendeznek meg.
Az idén IX. alkalommal köszönthették ismerősként egymást a résztvevő csapatok. A helyszín stílusosan Nagyszakácsi, amely kis település nemcsak országos főzőversenyéről híres, hanem egy gyermekotthonnak is helyt ad.

Május utolsó napján 20 gyermekotthon, lakásotthon képviseltette magát, az ország minden részéből: Budapest, Kalocsa, Fót, Szigetvár, és Somogy megye több gyermek és lakásotthona. A résztvevők között sokan már a kezdetektől pályáznak a fakanálra, és voltak, akik idén először vettek részt a megmérettetésen. A díj ugyanis, ami a nevében is benne van, egy fakanál, mívesen kifaragva, melyet mindig az a csapat vihet haza és tudhatja magáénak, egy évig, aki az első helyezést megszerzi, viszont a következő évben át kell adnia az újabb győztesnek. Aki három egymást követő alkalommal megnyeri a kanalat, az már megtarthatja, mint ahogy a tavalyi évben a Kömlőd csapata. A verseny kiírás értelmében az idén magyaros és egészséges ételek készítése volt a feladat. Ahogy a rangos zsűri értékeléséből is kiderült, ezt a nem egyszerű feladatot remekül teljesítették a csapatok. A legkülönfélébb ételpárosításokkal igyekeztek meglepni a zsűrit. A legtöbb étel bográcsban készült, soknak volt alapanyaga a káposzta, és különféle ragu alapanyagok, de volt saját fogású halból készült halászlé és harcsa paprikás is. A kemencében sült ételeknél, pedig a csirke-, pulyka hús, különféle zöldségekkel összesütve volt a sláger. Volt aki nagyon egészséges szendvicsekkel készült.

A szervezők –a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság munkatársai - nem csak a bográcsok és kemencék körül sürgölődő gyerekekre, fiatalokra gondoltak, hanem a nézőkre is, hiszen számtalan színes program közül válogathattak az ide látogató gyerekek. Sport rendezvények: célba dobás, sorverseny, foci, dekázás, gólya lábazás, kötél húzás, melyeknek mi más lehetett volna a jutalma, mint édesség. Akit nem a mozgási lehetőség érdekelt, az ő számukra kézműves udvart alakítottak ki, ahol az arcfestés és a tetoválás volt a legnépszerűbb, de az önkifejezésre is volt lehetőség, mandalafestés, karkötő csomózás, gyöngy fűzés, kavics dekupázs, szélforgó és fakanál festés, készítés.

Délután pedig „Miénk a színpad!” elnevezésű, műsorban elhangzó versekkel, énekkel, tánccal szórakoztatták a társaikat a gyerekek.

Az idei évben is két első helyezett lett a Zirzen Janka gyermekotthon (Budapest), és a Kék madár gyermekotthon (Nagybajom)csapata, akik közül az utóbbi lett az abszolút győztes, ő vihette haza a fakanalat és őrizheti, egy éven át.

A támogatók segítségével külön díjakat is bőven oszthatott a zsűri, de a főzéshez szükséges alapanyagokat és a gyermekeknek szánt meglepetés jégkrémet is az ő adományaik, felajánlásaik tették lehetővé. (támogatók nagy része Somogy megyéből, a gyermekotthonokkal kapcsolatban álló cégek, vállalkozók, önkormányzatok, és Budapesti vállalkozók voltak)

Kapcsolódó anyagok