Színház kicsiknek és nagyoknak

Címkék: Támogatás

Sokunk örömére a gyermek-, lakásotthonokban és nevelőszülői családokban élő neveltjeink a korábbiaknál jóval gyakrabban válhatnak színvonalas színházi előadások részeseivé.

Cimbora-bérlettel a Csiky Gergely Színházban

A kaposvári Csiky Gergely Színház Cimbora-bérlet néven ismert programja keretében, a Magyar Olvasás Társaság és a Vállalkozók Országos Szövetsége támogatásának köszönhetően, az elmúlt év decemberétől idén áprilisig összesen 34, szakellátásban nevelkedő gyermek és fiatal vehetett és vehet részt a társulat Világszép nádszálkisasszony, valamint Tovább is van című előadásain.

Drámapedagógiával a deviáns karrier megelőzéséért

Kivételes alkalomként maradt a gyermekek emlékezetében, a februárban a kaposvári Zita Gyermekotthon épületében megjelenített 111 című előadás. A marcali, nagyszakácsi, nagybajomi, somogyjádi gyermek- és lakásotthonainkból, valamint nevelőszülői családokból érkezett fiatalok alkotta közönség, megrázó tartalmú, ún. „tantermi” produkciót láthatott, a színház kiváló művészei, Csapó Virág, Fándly Csaba, Grisnik Petra és Kőrösi András előadásában. A gyilkosságokat, a fizikai erőszakot övező tabuk problémakörét is megjelenítő darab feldolgozását az előadást követő foglalkozás keretében segítette elő dr. Gombos Péter egyetemi docens, a Magyar Olvasás Társaság alelnöke és Tolnai Mária művészeti vezetőtanár-drámapedagógus, három drámapedagógus közreműködésével. Mindehhez egy, a serdülőkorú fiatalok bűnelkövetővé vagy áldozattá válásának megelőzését szolgáló program teremtett hátteret, amelynek megvalósítására a Somogy Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata és a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közös TÁMOP-pályázata nyújtott alapot. Februártól kezdődően hétről-hétre találkoznak a 11 alkalomból álló foglalkozás-sorozatra nyitott fiatalok, akiket a bűnelkövetés vagy áldozattá válás szempontjából érintettségük mértéke szerint választottak ki nevelőik a részvételre.

 

Intézményünk számára kivételes, hiánypótló lehetőséget teremt a program, miután a vérszerinti családból a gyermekvédelmi szakellátásba került kamaszkorú fiatalok beláthatóan veszélyeztetettebbek mind a deviáns karrier, a bűnelkövetővé válás, mind az áldozattá válás szempontjából egyaránt.

A kisebbeket a Báb-Szín-Tér várja

A legkisebb és a kisiskolás korosztály érdeklődésére számot tartva, évek óta más-más tartalmú, de egyaránt színvonalas bábelőadásokra és zenés gyermekszínházi kuriózumokra kapunk meghívásokat, a kaposvári Báb-Szín-Tér segítő felajánlásainak köszönhetően. A Báb-Szín-Tér 2010 óta rendszeresen ajánl fel gyermekcsoportjaink részére ajándék-előadásokat és kedvezményes belépőket. Legutóbb példaként januárban egy rendhagyó csecsemőszínházi előadásra vihették el hároméves kor alatti gyermekeiket a nevelőszülői hálózatunk kaposvári körzetének nevelőszülői.

Kapcsolódó anyagok