Száznegyvenedik születésnapját ünnepelte a Zita Speciális Gyermekotthon

Címkék: Rendezvények

A száznegyven éve alapított Zita Speciális Gyermekotthon születésnapját ünnepelték október 5-én Kaposváron. A bensőséges hangulatú eseményen dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója díszoklevelet adott át Csatos Zsuzsannának, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatójának.

14.jpg15.jpg18.jpg20221004_103705.jpg20221005_093544.jpg20221005_093549.jpg20221005_093636.jpg20221005_093639.jpg20221005_123753.jpg20221005_123816.jpg20221005_124023.jpg7.jpg

A száznegyven éve alapított Zita Speciális Gyermekotthon születésnapját ünnepelték október 5-én Kaposváron. A bensőséges hangulatú eseményen dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója díszoklevelet adott át Csatos Zsuzsannának, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatójának.

Csatos Zsuzsanna köszöntőjében a készülődés, a várakozás örömére utalt, valamint a jubiláló gyermekotthonban tapasztalt fészekmelegre, növendékeik biztonságára. Az igazgató maga konferálta fel tehetséges diákjuk, Nichter Dominik gitárjátékát és Kovács Nikolászt, aki dallal-verssel bizonyította talentumát.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere egyebek mellett azt emelte ki: büszke az intézményre, amely a megyeszékhely fontos része, és felsőfokon látja el feladatait. A befogadás, az istápolás nemcsak az elmúlt időszakban jellemezte a gyermekotthont, hanem jelenleg is mindennapjaik része. Isten áldását kérte az intézményre.

Csakúgy, mint Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője, aki arra emlékeztetett: a kaposvári gyermekotthon már akkor létezett, amikor még országosan nem rendelkeztek arról, hogy befogadják a család nélkül maradt gyerekeket, akikből – Böjte Csaba atya gondolatait idézve – ki kell szeretni a jót. Azt is felvetette: vajon az innen kikerülők meg tudják-e állni a helyüket a világban.

Bogdán Piroska egykori növendék visszaemlékezésében éppen ennek adott hangot; arról beszélt megrendítően, hogy neki 1969 és 1983 között a valóságos otthont jelentette az akkor már Zója nevet viselő intézmény; odafigyelő, gondoskodó nevelőkkel, akik sportolni, bábozni tanították, akik a tanulást, a tudást mindennél fontosabbnak tekintették, s felnyitották szemét a világra. Igaz, a megszokottól kicsit más sorrendben alakult az élete; tizenhét esztendősen férjhez ment, jövőre lesznek negyvenéves házasok, szült két gyereket, van három unokájuk, s időközben tovább képezte magát, s jelenleg is a gyermekvédelemben dolgozik; a kaposvári családsegítő központ munkatársa.

Az élménygazdag beszámoló után Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt megköszönte az őszinte szavakat, a citeramuzsikát, majd a hiteles példaadásról szólt, amely teljesebbé teheti az életet a gyermekvédelemben. Gratulált a jubiláló intézménynek és arról is beszélt: egy-egy ilyen évforduló azért is fontos, hogy ráirányítsa a figyelmet a segítő szakmákra, melyeknek szerepe nem szűnt meg, sőt egyre nagyobb szükség van rájuk.

Ezután dr. Simon Attila István, az SZGYF főigazgatója lépett színpadra és Wass Albert szavaival méltatta az intézményt: „A legnagyobb örökség, amit adni lehet az utódnak, az otthon”. Hozzátette: „Az intézmény száznegyven éve szolgál otthonként gyermekeink számára, ami valóban komoly örökség.” A főigazgató az évforduló alkalmából díszoklevelet nyújtott át Csatos Zsuzsannának – megköszönve a kollektíva áldozatkész munkáját. Dr. Simon Attila István az SZGYF által kiírt Egészséges életmód elnevezésű rajz- és fotópályázaton való sikeres szereplésért oklevelet nyújtott át Nagy Márknak, a fonyódi II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon növendékének, aki első díjat nyert alkotásával, valamint a harmadik helyezett Horváth Flóra Dorina is oklevélben és könyvutalványban részesült, aki szintén a fonyódi intézmény növendéke.

Dr. Rumszauer Miklós püspöki helynök, a Szent Margit-Szent József-templom plébánosa mesébe szőtt bölcsességgel nyitotta fel a közönség szemét a hitre, a teljes életet, s a boldogság forrását jelentő keresztre; a meghajtogatott papírkeresztet Fülöp Attila államtitkárnak nyújtotta át, miután megáldotta a gyermekotthont, lakóit, munkatársait és a jubileumi rendezvény résztvevőit.

Ezután az intézménnyel ismerkedtek a vendégek – köztük a szakszolgáltatási, a közoktatási és a gyermekjóléti társintézmények vezetői, a civilszervezetek, a támogatók képviselői. Az esemény zárásaként Troszt Éva, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatóhelyettese Erősségeink, lehetőségeink a speciális szükségletű gyermekek nevelésében című előadása hangzott el. Köszöntötték az intézmény egykori igazgatónőjét, a 103 éves Magyar Sándornét, aki az 1960-as, 1970-es években, nyaranta, eredeti beosztásának ellátása mellett, a Somogy Megyei Tanács József Attila Gyermeküdülőjét vezette Balatonszárszón, és kéthetes váltásokban, az ország különböző állami nevelőintézeteiből fogadtak gyermekeket.

Tompa Krisztián, a Zita Speciális Gyermekotthon vezetője növendékeire, a kiváló munkatársi gárdára és a jövőre emelte poharát, majd megszegték a születésnapi tortát.

 

Szöveg:

Lőrincz Sándor kommunikációs referens
SZGYF Somogy Megyei Kirendeltség

(https://szgyf.gov.hu/3929-feszekmeleg-es-odafigyeles-szaznegyvenedik-szueletesnapjat-uennepelte-a-zita-specialis-gyermekotthon)