II. Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál

Címkék: Rendezvények

2014Június 16-17. között második alkalommal került sor az Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál megrendezésére. A rendezvényt az idén is az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, szervezője és lebonyolítója pedig a Károlyi István Gyermekközpont volt . A megvalósításban aktívan működtek a Gyermekközpont munkatársai, az itt ellátott gyermekek, fiatal felnőttek, valamint az ország különböző intézményeiből a hazai szakellátás néhány prominens szakemberei.

Számos kulturális és sport programmal várták a Gyermekfesztiválra jelentkező gyermekeket és felnőtteket. A Somogy megyei Gyermekvédelmi igazgatóság neveltjei közül, 7 gyermek és egy kísérő felnőtt vehetett részt ezen a nagyon színvonalas és sokrétű műsor sorozaton. A Marcali Százszorszép lakásotthonból 4 fő, a Nagybajomi Vadkörte csoportból 3 fő.

Ez a program jutalom lehetőség volt a gyermekek részére.  A fesztivál első napján ebéd után műsorokat láthattunk a porondon. Fellépett a Freestyle Dance Faktory, Kovács Patrícia színművésznő gyermekműsorral szórakoztatta a gyerekeket. Láthattuk Both Zoltán vadállat bemutatóját. Csézy, aki a rendezvény Jószolgálati követei közé tartozott, több mint fél órás koncertet adott az odalátogatóknak. Mindannyiunk számára nagy élmény volt az ORFK Rendőrkutya Kiképző Központ bemutatója, ahol végig nézhettük, hogyan tanítják be a rendőrkutyákat. A bemutató végén lehetőségünk nyílt megsimogatni őket.

A Fóti Gyermekváros területén a két nap alatt, állandó programok várták a gyerekeket. Láthattuk a Magyar Honvédség Haditechnikai bemutatóját, utazhattunk tankkal. A kreatív sarokban kipróbálhatták a gyöngyfűzést. Készíthettünk fülbevalót, karkötőt. Batikolhattak terítőket, festhettek lepedőt. Az OTP logikalanddal várta a kíváncsiskodókat. A jó válaszokért ajándékokat kaptak. Dobhattak célba, lőhettek íjjal, trambulinozhattak. A légvárban nagyon jól érezték magukat. Igyekeztünk mindent kipróbálni, amire lehetőségünk nyílt. Mozgáskorlátozottak segítségével meg tanulhattunk előre kijelölt pályán kerekesszékkel közlekedni. Megtapasztalhatták milyen vakokat segítő bottal közlekedni. Nagybajomból érkezett Horváth Gyula benevezett a kispályás focibajnokságra. Boldogan tapsoltuk meg, amikor csapatával együtt átvehette az első helyezésért járó kupát és oklevelet. A szintén, Nagybajomi Magyar Edina, benevezett a horgászversenyre. Vele együtt izgultuk végig a 2 órát. Nagyon ügyesen kezelte a horgászbotot, 22 halat fogott a versenyen. Ez a mennyiség a 2 helyet jelentette. A díjátadáson nagyon büszkék voltunk rá, együtt örültünk a sikerének.

A fesztivál fellépő vendégeinek a Budapesti Klasszikus Nagycirkusz adott helyet. Hatalmas sátrat állítottak fel. A cirkusz műsora fergeteges sikert aratott. Láthattunk mókás bohóc mutatványokat, légtornászokat, hagyományt őrző késdobálós produkciókat, akrobatikus produkciókat. Olyan mutatványoknak lehettünk szemtanúi, ami világszenzációnak minősült. A műsort vastaps zárta. Az Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál megrendezésével a Károlyi István Gyermekközpont lehetőséget kívánt teremteni, az ország különböző földrajzi területein, a gyermekvédelem különböző otthont nyújtó ellátórendszereiben nevelkedő gyermekeknek a találkozásra, kapcsolatteremtésre új barátságok szövésére. Életre szóló élményekkel tértünk haza. Köszönjük a lehetőséget!

Készítette: Tóth Ildikó

Kapcsolódó anyagok