Nevelőszülők 2013 évi továbbképzése

Címkék: Híreink

Érthető izgalom és várakozás előzte meg a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság Nevelőszülői Hálózatának szeptember 26-án és október 10-én Somogyjádon megrendezett szakmai továbbképzését. A jövő évtől kezdődően ugyanis a jelenlegi feltételekhez és elvárásokhoz képest több tekintetben is merőben más szempontok érvényesülnek a nevelőszülői családok vonatkozásában.

Változások küszöbén – Somogyi nevelőszülők továbbképzése

 

Érthető izgalom és várakozás előzte meg a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság Nevelőszülői Hálózatának szeptember 26-án és október 10-én Somogyjádon megrendezett szakmai továbbképzését. A jövő évtől kezdődően ugyanis a jelenlegi feltételekhez és elvárásokhoz képest több tekintetben is merőben más szempontok érvényesülnek a nevelőszülői családok vonatkozásában.

Mindezekről, a várható változások eddig ismert részleteiről, ugyanakkor a nevelőszülői hivatás jelentőségéről Bátori Zsolt, az Országos Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója és Tomorné Huber Éva, a gyermekvédelmi igazgatóság igazgatója tájékoztatta a nevelőszülői családok mintegy 300 fős hallgatóságát.

A nagyszabású szakmai rendezvény első napján a házigazda intézmény vezetői és szakemberei osztották meg tapasztalataikat, és ismertették a legújabb szakmai elvárásokat, egyebek között az életképes fiatalok nevelése, a vérszerinti szülőkkel meglévő kapcsolattartás fontossága témakörében, valamint az örökbeadások és a hazagondozások érdekében még megtehető feladatok jelentőségéről. Szó esett a speciális szükségletű, a különleges ellátási igényű gyermekek és fiatalok sajátos nevelési módszereivel kapcsolatos problémák lehetséges megoldási módjairól is.

Az október 10-i zárónapon az intézmény marcali Százszorszép Gyermekotthonának és Nagyszakácsi központú lakásotthoni egységének 15 gyermekéből és fiataljából verbuválódott színjátszó csoport mosolyt fakasztó, dinamikus előadásával ajándékozta meg a közönséget. Az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona című, kiváló színvonalú, üdítő, zenés-táncos mesejáték megvalósítása az Európai Szociális Alap támogatásával, a TÁMOP …TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0057 számú, „Miért ne sikerülhetne nekünk is?” című projektje keretében, Vasané Papp Vasa Ibolya, Tóth Ildikó rendezők, betanító nevelők és a gyermekek tehetségének, odaadásának köszönhetően valósulhatott meg.

Dr. Berdár Valéria gyermekjogi képviselő a kapcsolattartás elősegítésének fontosságát hangsúlyozta értékes előadásában, amelyben a gyermekek jogainak és kötelességeinek sajátos összefüggéseire is kitért. Dr. Gergőné Babina Jusztina, a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat marcali intézményének igazgatója a kiemelt figyelmet érdemlő gyermekek neveléséről, Dr. Gergő Károly jogász pedig a nevelőszülői családban élő gyermekek és a nevelőszülők jogairól, kötelezettségeiről tartott tanulságos előadást. A gyermekeket és a serdülőkorúakat érintő egyik legnagyobb veszélyforrás, az internet használat veszélyeiről adott át lényeges tudnivalókat, és a probléma kezelését elősegítő gyakorlati javaslatokat előadásában dr. Jávorszkyné dr. Molnár Magdolna, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa. Solymossy Andrea, a Somogy Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának munkatársa, a hivatal és a nevelőszülők közötti ideális kapcsolat ismérveiről szóló előadásában a kapcsolattartáshoz kapcsolódó legfontosabb elvárásokról is

tájékoztatta a nevelőszülőket. Intézményünk munkatársa, Hartmann Mónika klinikai szakpszichológus, a pszichológia sajátos megközelítéséből igyekezett oldást segítő javaslatokkal szolgálni, a serdülőkorúakat nevelők számára a „Kamaszkorról – másképpen” című előadásában.

A szakmailag sikeresnek bizonyult kétnapos rendezvény házigazdái ezúttal sem maradtak magukra a rendezvény lebonyolításában. A továbbképzés ideális helyszínéül szolgáló sportcsarnok biztosításában Lőrinczné Kiss Ilona, Somogyjád polgármestere, Somogyjád önkormányzata és a Somogyjádi Sportcsarnok Nonprofit Kft., valamint az Illyés Gyula Iskola, Óvoda, Szakmai és Szakszolgálat nyújtott segítséget. Az intézményt már sokadszor támogató somogyvári Fonte Viva Kft., dr. Csákabonyi Nárcisz hozzáállásának köszönhetően, bőséges mennyiségű ásványvízzel, a nagybajomi Európa Pék Kft. Septe József és a Kaposvári Slendy Pék Kft., Ojtó Lajos ügyvezető igazgató segítő szándékának köszönhetően, finom pék termékekkel járult hozzá a résztvevők megvendégeléséhez. A kiemelkedő támogatást örömmel köszönte meg a záróprogramon Kis-Pál Judit, a rendezvény műsorvezetője, moderátora.

 

 

Nevelőszülők 2013 évi továbbképzése (64000 bájt)