A Gyermekvédelmi Hét összefoglalója

Címkék: Híreink

Nagy várakozás előzte meg a Somogyi gyermekvédelmi hét 2013 című rendezvénysorozatunkat, amellyel elsősorban a megyei gyermekvédelmi szakellátás gyermek- és lakásotthonaiban valamint nevelőszülői családjaiban nevelkedő gyermekeknek, ugyanakkor munkatársaink számára is értékes, sokszínű szakmai és művelődési programot kívántunk teremteni. Nagybajomban május 25-én kezdődött meg és Nagyszakácsiban június 1-jén a hagyományos, „Körbejár a fakanál” című, a FICE hazai szervezetével közösen megrendezett főzőversennyel zárult a nagyszabású eseménycsokor...

Somogyi gyermekvédelmi hét - 2013

Nagy várakozás előzte meg a Somogyi gyermekvédelmi hét 2013 című rendezvénysorozatunkat, amellyel elsősorban a megyei gyermekvédelmi szakellátás gyermek- és lakásotthonaiban valamint nevelőszülői családjaiban nevelkedő gyermekeknek, ugyanakkor munkatársaink számára is értékes, sokszínű szakmai és művelődési programot kívántunk teremteni. Nagybajomban május 25-én kezdődött meg és Nagyszakácsiban június 1-jén a hagyományos, „Körbejár a fakanál” című, a FICE hazai szervezetével közösen megrendezett főzőversennyel zárult a nagyszabású eseménycsokor. A házigazdák odaadó munkája, a fenntartó és a külső támogatók segítsége eredményeként igazán sikeres, élménydús rendezvénysort tudhat maga mögött az intézmény, amely a jövő évben is tervezi, remélhetően hasonlóan eredményes program összeállítás megrendezését. A kiemelt rendezvény ismét bizonyságul szolgált arra, hogy a szakellátás rendszerének gondozási helyein nevelkedő közösségek tagjai körében is kiemelkedő a tehetséggel és szorgalommal is megáldott, eredményeire méltán büszke gyermekek és fiatalok száma.

A Gyermeknap és a Gyermekvédelmi hét megrendezésének előzményei

A nevelőszülői családokban nevelkedő gyermekek és fiatalok számára Nevelőszülők, Nevelők Napja címmel 2005 óta a Gyermeknaphoz közeli időpontban, május végén vagy június elején került sor gyermeknapi rendezvényre.

A helyszín első alkalommal a kaposvári Töröcskei-tó volt, egy alkalommal a kaposvári Matula-tanya, minden egyéb esetben az Orci úti szabadterület.

A vendégek száma minden évben meghaladta a 350 főt, de nem ritkán az 500 főt is.

Ezeken a rendezvényeken - a közös szabadtéri ebéd mellett - egyéni és családi sorversenyeken, sportprogramokon, szabadidős és kézműves programokon (aszfalt rajzverseny, rajzverseny, arcfestés, gyöngyfűzés, origami, stb.), ügyességi versenyeken vehettek részt a gyermekek, de pl. kisállat simogató, póni lovaglás, körhinta, rendőrkutya bemutató, tűzoltóautó bemutató, színházi előadás, bohóc műsor, ajándék lufi osztás, stb. is színesítette a programot. Tombola árusítás és sorsolás minden évben kapcsolódott a rendezvényhez. A Nyár utcai otthon színjátszó köre is többször fellépett, csakúgy, mint más neves előadók (énekesek, táncosok, színészek, bábművészek). Minden évben lehetőséget kaptak a gyermekek és fiatalok arra, hogy vagy Ki Mi Tud keretében avagy külön megmérettetés nélkül maguk is bemutathassák a színpadon, amiben tehetségesek.

Az anyagi forrást minden évben a fenntartó és az intézmény saját költségvetése alapozta meg, ugyanakkor az utolsó években külső támogatók is jelentős támogatást biztosítottak. Az intézmény munkatársai legalább egy-egy tálca süteménnyel járultak hozzá a résztvevők ebéd utáni megvendégeléséhez.

Gyermekvédelmi hét előzményei:

A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság jogelőd intézménye, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ rendezésében 2007 novemberében került sor elsőként az ún. Gyermekvédelmi hét megrendezésére. A dr. Spiegel József akkori igazgató részérőről hagyományteremtő szándékkal előkészített programsorozat alapvető célja az volt, hogy egyrészt a szakmai hatékonyság fejlesztését szolgáló lehetőséget teremtsen a gyermekvédelmi szakemberek számára, másrészt a szakellátásban nevelkedő gyermekeket és fiatalokat ajándékozza meg értékadó, szórakoztató, ismeretbővítő lehetőségekkel. Mindkét szempont tekintetében remekül sikerült az első ilyen rendezvény, amelynek keretében egyebek között a helyi és más megyéből érkezett gyermekvédelmi szakemberek, pszichológusok mellett példaként a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet munkatársa, Domszky András is előadást tartott arról, miért és miként szorul habilitálásra a gyermekvédelmi szakellátásban és-szolgáltatásban dolgozók köre. Dr. Gyenge Eszter, a Baranya Megyei Gyermek-ideggondozó Intézet korábbi igazgatója, több tudományos írás szerzője, országos viszonylatban is kiemelkedő szakember a serdülőkorúak nevelése témakörben tartott értékes előadást. A gyermekeknek szervezett programok során egyebek között Kothencz János tartott fórumot a nevelőszülői családban és a gyermekotthonokban nevelkedő, mintegy 100 fiatal számára. Béres Erika, a Somogy Megyei Múzeum munkatársa a természetismeretben és a növények, állatok ihlette gyermekdalokban híressé vált Manó Múzeum programjával lepte meg a gyerekeket, Kassa Lajos lovasíjász a Kassai völgyben tartott rendhagyó élő történelemórával és lovasíjász bemutatóval. A Kaposvár Pláza Palace Cinemas mozijában ajándék vetítésen vett részt 120 gyermek és fiatal. A gyermekvédelmi hét ezután egy év kivételével minden év őszén ismét megrendezésre került.


A Somogyi gyermekvédelmi hét 2013 meghívója és részlete programja

001.jpg002.jpg003.jpg004.jpg005.jpg006.jpg007.jpg008.jpg009.jpg010.jpg011.jpg012.jpg

A rendezvény előkészítésének háttere

Az idei évben megrendezésre kerülő nevelőszülők és gyermekek napján az intézményünket 2008 óta rendszeresen támogató Berényi László országgyűlési képviselő, az országos Roma Önkormányzat alelnöke nyitja meg – dr. Vörös Gyula, az SMKH Szociális és Gyámhivatal vezetője mellett. Berényi László kezdetben a Somogy megyei Cigány Kisebbségi önkormányzat segítségével, majd 2012 óta az országos Roma Önkormányzat segítségével járult hozzá a rendezvény megvalósításához.

A nagybajomi nevelőszülői családokban élő gyermekek és fiatalok a korábbi években is rendszeresen értékes műsorral emelték a rendezvény színvonalát. Az idei évben munkatársunk, Hőgye Emőke szakmai vezető gitárkísérete mellett, a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon közösségével együtt előkészített zenés műsorral ajándékozzák meg a meghívottakat. (A gyermekotthon neveltjei az intézmény zenei és tehetségkutató rendezvényein is visszatérően kiváló színvonalon szerepeltek a korábbiakban.)

A kézműves foglalkozásokat minden gyermeknapi rendezvényen nagy érdeklődés kíséri. Ezúttal origami, gyöngyfűzés, arcfestés, csillámtetoválás, aszfaltrajz-verseny, sorverseny, csocsó- és szkander bajnokság közül választhatnak a gyermekek és fiatalok. A kaposvári drogambulancia ún.„buli-sátrában 11 órától várják a kamaszkorú fiatalokat, elsősorban a megelőzést szolgáló foglalkozásokkal, de a kábítószer fogyasztásban már érintettek is fontos segítséget kaphatnak itt.

A Hit évéhez kapcsolódóan különösen fontos, hogy idén a római katolikus egyház és a református egyház helyi képviselői is közreműködnek a programban. Kézműves sátraikban régi és új technikákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A tűzoltóautó bemutató és a lovashintózás ugyancsak bizonyosan nagyon népszerű lesz a gyermeknap közönsége számára.

A Megarox művészének előadását kíváncsiság kísérte, miként a nagybajomi néptáncosok műsorát is. Nem kevésbé tartott méltán népszerűségre Iváncsits Tamás zenés összeállítása.

A rendezvényen mintegy 300-400 gyermeket, fiatalt és nevelőszülőt ajándékozhatott meg a sokszínű, a helyi munkatársak részéről nagy igyekezettel összeállított program, amelynek megvalósítását a fenntartó, a Szociális és gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége, az intézmény vezetősége alapozta meg. A résztvevők megvendégeléséhez bőséges mennyiségű ásványvíz adományozásával járult hozzá a somogyvári Fonte Verde Kft. – amely 2008 óta az intézmény rendszeres és kiemelkedő támogatója, valamint a közös ebédhez szükséges savanyúság biztosításával Pintér Lóránd, a kaposvári Erlo-Inter Kft. ügyvezetője járult hozzá.

A nevelőszülők és a gyermekek számára a rendezvényen a szabadtéri sütés-főzéshez is lehetőséget, eszközöket kapnak a házigazdáktól.

Nagybajomban is kihirdetésre került az a jutalomnak szánt felajánlás, amelynek eredményeként - a Somogyi gyermekvédelmi hét kapcsán - 40 gyermek és fiatal látogathatta meg Kaposmérőben a nemzetközi hírű Kassai Lajos lovasíjász ún. Kassai-völgyét.

Ugyancsak a Somogyi gyermekvédelmi héthez kapcsolódóan több nagybajomi gyermek és fiatal vehetett részt az Asterix, avagy Isten óvja Britanniát! című film május 27-i ajándék vetítésén, amelyre az intézmény visszatérő támogatója, Bujdosó Bálint segítségének köszönhetően a kaposvári Szivárvány Kultúrpalota biztosított lehetőséget.

A házigazdák szemével – részletes összefoglalók

Széll Gabriella: Gyermeknap – Május 25., Nagybajom

A Gyermekvédelmi Hét keretében első ízben került megrendezésre nagybajomi helyszínnel a gyermeknap. Még nem volt gyakorlatunk ekkora létszámú rendezvényt szervezni, ezért kihívás is volt a feladat. Izgalommal készülődtünk a kollégákkal és gyermekekkel együtt, s reménykedtünk abban, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk. Színes programokkal vártuk az érdeklődőket, több helyszínen kipróbálhatták magukat a gyerekek - ügyességi játék, rajzverseny, kézműves foglalkozás, zenés műsorok. A legügyesebbeket játékokkal, csokival jutalmaztuk. A résztvevőket finom ebéddel vendégeltük meg. A gyermekek arcán látszott, hogy sikerült nekik egy önfeledt napot szereznünk.

- Orsós Evelin fiatal: „Örülök, hogy itt Nagybajomban is volt gyermeknap. Én a lovashintón vettem rész gyermekemmel. Jól éreztük magunkat.”

- Baranyai Diána fiatal: „Nagyon sok program várt minket a nagybajomi gyermeknapon. Nagyon jól éreztem magam. Legjobban a színpadi fellépések tetszettek. Ízlett az ebéd. Köszönöm, hogy részt vehettem rajta.”

Sportnap – Május 26., Kaposvár

A sportprogramjairól és a fiatalok mozgás iránti igényének felkeltéséről méltán híres kaposvári, Nyár utcai gyermek- és utógondozó Otthon rendezte meg a sportnapot, amelyre az intézmény több gyermekotthonából érkeztek a lelkes csapatok. Dacáéra annak, hogy zuhogó eső köszöntötte az érkezőket, becsülettel aktívan, a zord idővel dacolva véghezvitték a nap tervezett sport programjait, mérkőzéseit. A délutánra tervezett közös szabadtéri rendezvényt és sütés-főzést végül elmosta az eső, de később a szervező Szente Róbert szakmai vezető hiánytalanul pótolta a meghívottaknak a hangulatos programot.

Műhelybeszélgetés - Május 27., Kaposvár

A kaposvári Zita Speciális gyermekotthonban megrendezett fórumon műhelymunka keretében adtak számot egymásnak tapasztalataikról a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakemberek. Megfogalmazták eddig elért eredményeiket, és nehézségeiket, feszítő problémáikat is. A szakmai programot Bátori Zsolt, a Szociális és gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója is figyelemmel kísérte.

Tóth Ildikó: Kerekasztal beszélgetés a Hit évéhez kapcsolódóan – Május 30., Marcali

„A hit, mint erőforrás és eszköz a gondozásban” címmel fenti címmel rendezett kerekasztal beszélgetést a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság a fennállásának idén 30 éves jubileumát ünneplő Százszorszép Gyermekotthona.

A kerekasztalnál Kiss Iván címzetes prépost, esperes-plébános, Bartha Attila református lelkész, Gulyásné dr. Kovács Erzsébet, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Intézményirányítási Főosztályának vezetője, Dr. Vörös Gyula, a Somogy Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője, Bátori Zsolt, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója, Tomorné Huber Éva, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgatója foglaltak helyett. A közreműködőket és az aktívan résztvevő közönséget Lőrincz Sándor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének vezető-tanácsosa köszöntötte, aki egyben a programot moderálta.

A beszélgetésre a „Lelki gondozás Somogyban a Hit Évében” című programsorozat részeként került sor, és mint azt Bátori Zsolttól megtudhattuk, az ötletet egy egyházi személyekkel történt hivatalos találkozó, rendkívül személyes magánbeszélgetésbe hajló része adta a szervezőknek.

Az egyéni hit, vallási elkötelezettség, amiről az emberek általában nem beszélgetnek, nem kérdezősködnek, sőt: szóba sem szívesen hozzák, ebben a körben központi helyre került.

Fel is merült a gondolat: miért nem téma ez a mindennapi életben?

Ezt és sok más kérdést, a beszélgetést vezető Lőrincz Sándor tette fel a meghívottaknak. Mint azt Tomorné Huber Éva meg is jegyezte, Sándor rendkívül izgalmas, elgondolkodtató és személyre szóló kérdéssel készült erre a találkozóra, melyekre a válaszadóknak lehetőségük nyílt hitelesen, őszintén megosztani saját élményeiket, gondolataikat.

Néhány téma a teljesség igénye nélkül:

- Bevonhatóak-e, részt vesznek-e és milyen területeken világi segítők az egyházak munkájába?

- Milyen szerepet játszik a hit a gyermekvédelmi munkában?

- Milyen módokon töltődik fel újra és újra egy intézmény igazgatója?

- Olvas-e szépirodalmat, vallásos irodalmat a főosztályvezető asszony?

- Mitől lehet hiteles egy vezető?

Hogy az asztal valóban kerekké váljon, és a kb. 40 fős hallgatóság se csak passzív részt vevő legyen, hozzánk is intézett kérdéseket a beszélgetés vezetője. Isten közelségének érzéséről, saját hitünk (meg)éléséről, a megvilágosodásról, a zarándok utakon való részvétel okairól, céljáról, hangulatáról mesélhetett, aki meg szerette volna osztani élményeit az egybegyűltekkel.

A kerekasztal-beszélgetés a kérdező kreativitásának és a meghívottak nyíltságának köszönhetően igazán oldott légkörben zajlott, és hívőknek, nem hívőknek egyaránt elgondolkodtató és tanulságos volt.

Tóth Ildikó – T.É.: „Az otthontalanok otthona” címmel Zsirai Tibor fotóriporter kiállítás megnyitója – Május 30., Marcali

A megrázó, a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek körülményeiről hiteles korképet nyújtó tárlat sokakat vonzott a tárlók megtekintéséhez, a helyi Kulturális Korzó emeletén. A Százszorszép Gyermekotthon mindennapjaiban megörökített, kiváló fotók nem csak a gyermekek, hanem a vérszerinti szülők életképeiből is felvillantott tanulságos részleteket. Tomorné Huber Éva Igazgatónő köszönetét fejezte ki a fotóriporternek, hogy az intézmény harminc éves évfordulójára megalkotta a nagyszerű képeket.

A fekete-fehér színekkel, hagyományos módon megalkotott képek elgondolásaink, aggodalmunk ellenére nem tűntek nyomasztónak, hiszen a színes mindennapok, a való élet pillanatait mutatják be beszédes formában, a művész szemüvegén keresztül.

A sokrétű, színes élet kicsit szürkébbre sikeredett, de az alkotások méltóképpen mutatják be a gyermekotthon belső világát, fehér fényt nyitva a jövőnek, a mindennapok szürkeségéből.

Megjelenítésre került a szoptatás intimitása, a növekedés, étkezés, játék, anyaság, a mindennapok öröme, a szeretet átölelő létezése, igazi életképek jelentek meg, ismerős arcok szomorkodnak, gondolkodtak, mosolyogtak ránk a fotókon keresztül.

Tóth Ildikó: „Zene nélkül mit érek én” – Május 30., Marcali

A „Zene nélkül mit érek én” évente hagyományosan megrendezésre kerülő zenei fesztivál az idei évben is számos kiváló prózai, zenés, táncos, hangszeres és ének produkcióval tette emlékezetessé a napot a közönség számára. A résztvevő, tehetséges fiatalok közül három fiatalnak a zsűri elnöke felajánlotta a Roxínház próbameghallgatását, amelyet nagyörömmel és elégedettséggel fogadott a társulat.

Minden évben hagyományt őrizve rendezzük meg Marcaliban a „Zene nélkül mit érek én?” című zenés táncos művészeti fesztivált. A program a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság Százszorszép Gyermekotthonának szervezésében kel életre. Ezen a napon a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek mutathatják be zenei tehetségüket. Énekelhetnek, táncolhatnak, megszólaltathatják hangszerüket. A nézők csodálatos pillanatoknak lehetnek részesei.

Évről évre jobbnál jobb, színesebbnél színesebb produkciókkal töltik be a színpadot a gyerekek. 2013. május 30-án 22 előadást tekinthettünk meg. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hiszen immár ez a 8. rendezvény, amit én konferálhattam. Szemtanúja voltam a színfalak mögötti izgalomnak, az igyekezetnek, érdekesebbnél érdekesebb nagyon szerethető személyiségekkel beszélgethettem. Az előadások utáni tapsnak szerencsére sikerült az izgalmat megszüntetni.

A rendezvény megható pillanatai idén sem maradtak el. Gyermekotthonból nevelőszülőhöz került gyermek sok év után újra találkozhatott gondozójával, akihez mély érzelmi szálak kötötték. A fesztivál lehetőséget ad baráti kapcsolatok ápolására, új barátságok kötésére. Előfordult, hogy olyan testvérpárok találkozhattak, akiknek eddig nem volt tudomásuk a másik létezéséről. Szem nem maradt szárazon, amikor ezekre fény derült. Több esetben mondhatnám el, hogy Csillag született a színpadon, aki emelte a nap színvonalát. Boldog vagyok, hogy leírhatom „Igen a gyermekvédelemben is élnek X-faktorral rendelkező gyermekek, akiknek a fesztivál adja az első lépcsőfokot, ahol megcsillogtathatják tudásukat.” Benne rejlik a munkánk, nekünk nevelőknek, nevelőszülőknek, éneket és zenét tanító pedagógusoknak.

Én, mint a Marcali Százszorszép Lakásotthon vezetője boldog vagyok, hogy a csoportomban élő lányoknak idén is kétféle táncot taníthattam, énektudásukat fejleszthettem. Az előadások után csillogó szemek, az arcukon látható öröm és boldogság jelentette számukra a sikert. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy olyan koreográfiát készíthettem nekik, amelyben a nézők láthatták mennyire ügyesek és tehetségesek. A következő megmérettetés számukra a Balatonberényben megrendezésre kerülő Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztivál.

Ami megkoronázta nekem ezt a napot nem volt más, mint a gyerekek köszönő szavai „Köszönjük Ildikó néni, nélküled nem sikerült volna.”

Laky Attila: Jubileumi programcsokor a somogyjádi székhelyű lakásotthoni egységben – Május 29., Somogyjád

A lakásotthonaink 17 éve nyílottak meg, és az elsőként megnyílt lakásotthonban Somogyjád, Kálvin János utca 22.sz. lakásotthonban tartottuk rendezvényünket.

Ez az ünnepség a lakásotthonok névadó ünnepsége volt, az 5 lakásotthon május 29-én kapott nevet.

A név választásában a gyerekek ötleteit is figyelembe véve az alábbi neveket kapták a lakásotthonok:

Somogyjád Kálvin u. 22. lakásotthon Bendegúz Lakásotthon

Somogyjád, Kossuth u. 63. lakásotthon – Napfény Lakásotthon

Osztopán, Ady u. 2/c lakásotthon – Tengerszem Lakásotthon

Osztopán, Ady u. 8.sz. lakásotthon – Nyolcas Kikötő Lakásotthon

Szenna, Árpád u. 25. lakásotthon – Lázi- dombi Lakásotthon.

A gyerekek nagy izgalommal készültek az ünnepségre.

A szennai lakásotthon lakói Horváth Stella bemutatta zenei tudását, furulyázott. Bogdán Szilvia pedig nagyon szép Petőfi verset mondott.

Az osztopáni lakásotthon kislányai Horváth Anikó és Horváth Erika kedves verssel ajándékozták meg a vendégeket.

Laufer Viktória Rézi a somogyjádi lakásotthonból megmutatta énekhangját, Máté Pétertől énekelte a Most élsz című dalt.

Kovács Mónika az osztopáni lakásotthonban élő utógondozottunk egy megható verset mondott a gyerekekről, a szeretetről.

A Kálvin utcában élő kicsik Hegedűs Roxána, Hegedűs Szebasztián, Zarándok Noémi és Zarándok Attila tréfás versben elmondták, hogy milyenek a fiúk és milyenek a lányok.

Vastapsot kapott az Osztopán, Ady u. 2/c-ben élő Lénárt Csaba és Horváth Malvina duettje.

A műsor utolsó száma, ahol Somogyjád, Kossuth utcában élő Orsós Richárd, Orsós Máté és Pumpi a nagy rapper mesterek L.L. Junior zenéjére fergeteges előadást mutattak be.

A műsorok után bográcsolást szerveztünk vendégeinknek és a gyerekeinknek.

A nap végén Lénárt Csaba énekével és gitározásával szórakoztatta az ünneplőket, majd közös énekelgetésbe kezdtünk.

Horgászverseny – Május 31., Somogyvár

Eredményesnek bizonyult a jó hangulatban megrendezett horgászverseny, amelyen példaként a nevelőszülői hálózatot a nagybajomi körzet családjaiban nevelkedő fiatalok képviselték, de a kaposvári Zita Speciális Gyermekotthon neveltjei is örömmel vettek részt.

Biró Gáborné: Körbe jár a fakanál” – Június 1., Nagyszakácsi

Június első napján keült sor a VIII. Országos FICE Gyermekotthonok közti főzőversenyre, több, mint 350 fő részvételével. A gyermekotthonok közül 21 csapat nevezett az országból. Az idei évben hagyományos és nemzetiségi ételeket készítettek a gyerekek felnőtt segítőikkel. 10 órakor forró kemencék és tűz helyek várták a versenyzőket Nagyszakácsiban. A megnyitó és köszöntők után kézműves - és sport tevékenységekre nyílt lehetőség: gyöngyfűzés, origami, karkötőcsomózás, indián hajfonatok, fakanál báb, csillám tetkó, arcfestés, mandala festése, lekváros kenyérevő verseny, dekázás, darc, pentaque, gólyalábazás, sorversenyek, ügyességi játékok.

A versenyző csapatok sütöttek, főztek. A zsűri tagjait finom ételek, díszes asztalok várták.

Közben a ,,Miért ne sikerülne nekünk is? Együtt, hogy egyenlő esélyekkel éljünk!,, című pályázat, a gyermekvédelemben élő gyermekek és fiatalok integrációs programjának keretében negyedik alkalommal családi napot szerveztünk. A projekt uniós támogatásból, az Európai Szociális Alap finanszírozásával valósul meg.

A rendezvényre a gyermekvédelmi gondoskodás rendszerében nevelkedő, családi kapcsolatot ápoló gyermekek szüleit, és a gyermekvédelem rendszerében dolgozó kollégákat is meghívtuk. A meghívást 20 fő hozzátartozó és 4 fő családgondozó fogadta el. A gyámhivatalok közül a Kaposvári Megyei gyámhivatal képviseltette magát.

A szülőknek a Marcali Egységes Pedagógiai Intézet vezetője, Dr. Gergőné Babina Jusztina előadást tartott. A szülők a korábbi családi napokhoz hasonlóan aktív résztvevői voltak a programnak. Kérdéseket tettek fel és minden résztvevő elmesélte, hogy miként éli meg gyermeke intézményben való elhelyezését és milyen tervei vannak a jövőre nézve. A gyermekek családjukkal közösen fogyaszthatták el a bográcsokban készült finom ebédet, a babgulyást.

Ebéd után ,, Miénk a színpad” címmel a gyermekek és fiatalok műsorszámai kerültek bemutatásra. Folytatódtak a kézműves foglalkozások és sportversenyek. A kaposvári Roxínház 15 órakor adta elő műsorát.

A zsűri eredményhirdetését mindenki nagyon várta. Első helyezett a marcali Százszorszép Gyermekotthon Lakásotthona lett. Második a bakonyoszlopi gyermekotthon és a II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon Alsóbélatelepről. Harmadik helyet a budapesti Templom utcai, és a Zirzen Janka Gyermekotthon kapott. A Vándorfakanál díjat a balatonboglári Gyermekotthon vitte el. Hat csapat különdíjat vihetett haza.

A vendégek nagyon elégedettek voltak a szervezéssel, ígérték jövőre is visszatérnek. Felnőtt-gyerek jól érezte magát Nagyszakácsiban.

„Jövőre, Veled, Ugyanitt…” – sokan gondolhatták ezt elégedetten, élményekkel gazdagabban és
újabb várakozásokkal, a hazafelé tartó résztvevők közül.

 

 

 

Gyermekvédelmi Hét (1653447 bájt)