Díjátaadó a Parlamentben

Címkék: Büszkeségeink

Az OBDK (Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ) a gyermekek jogainak világnapja alkalmából rajzpályázatot hirdetett 2013.november 20-án a gyermekvédelmi szakellátásban élők számára.

Az OBDK (Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ) a gyermekek jogainak világnapja alkalmából rajzpályázatot hirdetett 2013.november 20-án a gyermekvédelmi szakellátásban élők számára.

A kiírásra több mint 200 pályamű érkezett be, melyek egy része rendkívül megindító, és elgondolkodtató képet mutatott a gyermekek gondolatairól, az általuk átélt eseményekről, titkolt vagy ki is mondott vágyaikról. A zsűrizéssel megbízottak éppen ezért nagyon nehezen tudtak dönteni – ahogy ezt a köszöntőt mondó Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója is elmondta. Így az előzetesen 2 korcsoportra kiírt pályázatot 4 korcsoportban díjazták, emellett 5 db különdíjat is kiosztottak.

Legnagyobb örömünkre, megyénkből több mint 30 pályamű került elküldésre és a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság Marcali Százszorszép Gyermekotthonában élő Tirpák Angéla „Jogunk van a saját vallásunk SZABAD gyakorlásához” c. munkája különdíjat kapott.

jogunk van.jpg

 

Az ünnepélyes díjátadóra 2014. február 14-én került sor az Országházban. A szervezők nem csak Angélát hívták meg erre az izgalmas eseményre. Tirpák Noémi és Pápai Viktória is képbe öntötte gondolatait erre a pályázatra, és bár helyezést nem értek el, a Parlamentben rendezett ünnepségre ők is hivatalosak voltak, és természetesen ők sem üres kézzel tértek haza.

A marcali lányoknak nagyon tetszett a budapesti látogatás. A reggeli iskolába indulás helyett ők csinosan felöltözve autóba ültek és meg sem álltak a Parlamentig. Ott már várták őket az ország házát őrző katonák, akiktől az irataik átnézése és belépésük jogosságának ellenőrzése után egy-egy beléptető karkötőt kaptak. A Parlament VII-es számú ajtaján belépve újabb katonák segítettek a fémérzékelő kapun való átjutásban – ami megint csak izgalmas dolog volt – majd elmagyarázták a Vadász terembe vezető utat, ahol is sor került az ünnepélyes díjátadásra.

Az ünnepséget Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg, aki köszöntőjét a gyermekek nyelvén mondta el, beleszőve saját családi történeteit is a gyermeki jogokról. Kiemelte azonban: "A gyerek első joga, hogy gyerek lehessen, hogy ne kelljen olyan helyzetekbe kerülnie, amelyet egy felnőttnek is nehéz elviselnie". A miniszter beszélt még a kormány gyerekeket és családokat segítő intézkedéseiről is.

Meghívottak

A megnyitón beszédet mondott Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztos helyettese is, aki hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek jogaikkal, kifejlődjön jog- és érdekérvényesítő képességük, hogy azt felnőve a kellő helyen és helyzetben tudják használni.

Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója pedig köszöntőjében a pályázat kiírásának céljáról és eredményeiről beszélt. Elmondta: a zsűri többek között arra figyelt, hogy a mű mennyire kapcsolódik a gyermekjogokhoz, mennyire sikerült ezeket megjeleníteni és mennyire tudta az alkotó a témát kreatívan ábrázolni. A mosolyhoz, a szeretethez, a sportoláshoz, a jövőhöz, a védelemhez való jogokat fejezték ki legtöbben rajzukban. Az állandó motívumként megjelenő testi, lelki bántalmazás és a szeretetéhség azonban őt is mélyen elszomorította és elgondolkodtatta. – Később a pályázókkal beszélgetve megemlítette, hogy ebben az évben is több pályázatot terveznek kiírását a gyermekek számára, melyek nyereményeinek átadására mindig máshol kerülne sor. Már keresik azokat a helyeket, melyek a Parlamenthez hasonlóan érdekelhetik a gyerekeket.

A beszédek után került sor a nyeremények átadására, majd állófogadás következett, melyen lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre és fényképezkedésre is a megnyitón részt vevőkkel. Eközben a jelenlevők megtekinthették a beérkezett pályázatokat a két kihelyezett kivetítőn. (A képek pénteken az OBDK honlapjára is felkerültek.) A rendezvényen jelen volt a sajtó is.

Balog ZoltánnalViki, Noémi és Angéla Balog Zoltán miniszter úrral

 

csoport.jpg

Novák Krisztina és Balog Zoltán a pályázók körében