Utógondozói csoport

Általános tapasztalat társadalmunkban, hogy a fiatal felnőttek tovább élnek a szülői családokban. Nincs ez teljesen másként az utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek egy részének esetében sem. Közoktatásban folytatott nappali tagozat esetén a 24. életév betöltéséig, nappali tagozatos főiskolai vagy egyetemi tanulmányok esetén a 25. életévük betöltéséig kaphatnak támogatást, részesülhetnek utógondozó ellátásban. Elhelyezésük nevelőszülőnél, gyermekotthonokban, lakásotthonokban vagy ún. külső férőhelyen történik. A fiatal felnőttek önálló életkezdéséhez az intézmény család- és utógondozó munkatársai nyújtanak segítséget.

A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság utógondozói ellátott fiatal felnőttjeinek több mint 95 százaléka nappali tagozatos tanuló. A 2011. december 31-i létszám szerint a nevelőszülői hálózatban 80, a lakásotthonokban 7, külső férőhelyen 34 fiatal felnőtt élt.

Az önjogúvá váló fiatal felnőttek számára, a vonatkozó Gyermekvédelmi Törvény alapján, még egy meghatározó pénzbeli támogatás is biztosított. Ez az ún. otthonteremtési támogatás. Széles körben felhasználható, az építési telek vásárlásán át, a szociális otthoni férőhely megvásárlásáig. Az ellátás kérelemre indul, és minden esetben a jogosult köteles a támogatási összeggel elszámolni. A pénz felhasználását az intézmény család- és utógondozó munkatársa segíti.