Örökbefogadási csoport

Örökbefogadásról általánosan

 

 

Mikor is merül fel leggyakrabban az örökbefogadás gondolata?

Jellemző, hogy azok fogadnak örökbe gyermeket, akik már minden lehetőséges kizártak, hogy saját gyermekük szülessen. Nagyon kevés olyan család van, ahol saját gyermeken kívül még van egy, vagy több örökbefogadott gyermek.

Rövid összefoglalással, szeretnénk azoknak a leendő szülőknek segíteni, akik az örökbefogadáson gondolkoznak, és nem tudják, hogy hogyan kezdjék el.

Feltételek az örökbefogadáshoz

  • teljesen cselekvőképes nagykorú, aki nincs jogerős bírósági ítélet hatálya alatt
  • 25. életévét betöltött személy lehet
  • az örökbe fogadandó gyermeknél legalább 16, legfeljebb 45 évvel idősebb (házasságban élők esetén a fiatalabb házastársat veszik alapul)
  • egyedülálló személy is fogadhat örökbe
  • vállalja az örökbefogadásra való alkalmasság megállapításához szükséges vizsgálatokat, folyamatot.

Az alkalmasság megállapításához fel kell keresnie az állandó lakcíme szerinti megye Gyermekvédelmi Szakszolgálatát.

Somogy megyében a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóságot. (8700 Marcali, Berzsenyi u. 114. Telefonszám: 06-85-510-038, vagy 20-433-2053 közvetlenül az örökbefogadási tanácsadó.

Az örökbefogadási tanácsadó személyes találkozás keretében részletes tájékoztatást nyújt az örökbefogadásról, a folyamatáról, a feltételekről.

Amennyiben a jelentkezők az információk birtokában szeretnék megindítani az eljárást, úgy az ehhez szükséges nyilatkozatokat, kérelmet a helyszínen kitöltik. Beleegyeznek abba, hogy házi orvosukat nyilatkoztassuk arról, hogy nem szenvednek olyan betegségben, ami az örökbefogadást gátolná, a gyermek fejlődését veszélyeztetné. A jelentkezőknek biztosítani kell, hogy az örökbefogadási tanácsadó a lakóhelyükön meggyőződjön a lakás- és életkörülményeiről, környezettanulmányt vegyen fel. Vállalniuk kell egy pszichológusi vizsgálatot, és egy tanácsadást. Részt kell venniük egy 21 órás önköltséges örökbefogadói tanfolyamon, amely egy tanúsítvány megszerzésével zárul. Be kell csatolniuk jövedelemigazolásukat is. Ha a fentiek megvannak, akkor a Szakszolgálat az iratanyagot megküldi a lakóhely szerint illetékes gyámhivatalnak, és javaslatot tesz határozat-hozatalra.

Az alkalmassági határozat 3 évig érvényes, és 1 évvel meghosszabbítható.

Mint láthatjuk rengeteg feltételnek, kell megfelelni, hogy valaki örökbe tudjon fogadni, ezek közül a legrosszabb a várakozási idő, ami nagyon lassan telik, de ha minden jól megy, a végére „saját” gyermekünket foghatjuk a kezünkben.

Ha már az összes feltételnek megfeleltünk el kell döntenünk, hogy nyílt vagy titkos örökbefogadást szeretnének. Mind a két változatnak meg van az előnye és a hátránya. De mindenki saját maga döntse el, hogy számára melyik a legmegfelelőbb.

Örökbefogadás fajtái:

Titkos örökbefogadás:

Titkos örökbefogadás esetén sem a vérszerinti szülő nem tudja, hogy kihez kerül a gyermek, sem az örökbefogadó nem tudja, hogy kik a szülők. Esetleg egy-két fontosabb információt kapnak, de egyéb személyes adatok nem kerülnek nyilvánosságra. A titkos örökbefogadás a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) hatáskörébe tartozik. Szintén a TEGYESZ-en keresztül folynak azok a titkos örökbefogadások, amikor a szülő lemond a gyermekről a születésekor általa ismeretlen személy javára, illetve inkubátorban vagy más helyen hagyja.

Nyílt örökbefogadás:

Nyílt örökbefogadás alkalmával mind a vérszerinti mind az örökbefogadó szülők ismerik egymást, sőt jobb esetben még „baráti” kapcsolat is kialakulhat köztük. Az örökbefogadás ezen fajtájával a TEGYESZ mellett a civil szervezetek (alapítványok) is foglalkoznak. Itt a vérszerinti szülők az örökbefogadók javára mondanak le a már megszületett gyermekükről. A nyílt örökbefogadás esetében könnyebben kiderülhetnek esetleges örökölhető genetikai dolgok, problémák, mivel láttuk a szülőt, később tudunk róla beszélni gyermekünknek, ha érdeklődni kezd…

2014. márc. 15-i törvénymódosítástól mindkét fajta örökbefogadás esetén az anyának 6 hét áll rendelkezésére a szüléstől, hogy meggondolja döntését, és a gyermekéért menjen (amennyiben ő, vagy családtagja tudja nevelni…)

Van olyan eset is, amikor a hatóságok nyilvánítják a gyermeket örökbefogadhatónak. Ez akkor történhet meg például, ha a szülő fél éven keresztül nem tartja a kapcsolatot a gyermekkel, vagy életvitelén és körülményein a figyelmeztetések ellenére nem változtatott.

Örökbefogadási eljárás:

Miután a családok kézhez kapják az alkalmassági határozatot, felkerülnek a várakozók listájára. A várakozási idő alatt a szakszolgálat félévente felkeresi az örökbe fogadni szándékozót. Nagyon sok esetben éveket kell várni, még sikerül egy gyermeket befogadni, ami újszülött esetén még tovább tolódik.

Mindig a gyermeknek keresünk örökbefogadókat, nem pedig fordítva!

Mielőtt az örökbefogadókat bemutatnánk a gyermeknek, azelőtt a gyermek iratanyagát ismertetjük velük. Az örökbefogadás a barátkozással folytatódik. Az örökbe adható gyerekek vagy kórházban, vagy nevelőszülőnél, vagy csecsemő-illetve lakásotthonban lehetnek. Ezek lehetnek az ismerkedés helyszínei is. A barátkozás a találkozások gyakoriságától, intenzitásától függően általában 3-4 hétig tart. Ha ez sikeresen letelt, akkor a szakszolgálat javaslatot tesz a gondozásba kihelyezésre. Ezt természetesen az örökbefogadóknak is kérniük kell.

Az örökbefogadási kérelem után a megyeszékhelyen lévő gyámhivatal 15 napon belül dönt, hogy gondozásba engedi-e a gyermeket. A kötelező gondozási idő legalább 30 nap. Ez alatt az idő alatt kell kiderülnie annak, hogy a család be tudja-e fogadni a gyermeket, illetve viszont! Ezt az időszakot kiemelten figyelemmel kíséri, és segíti az örökbefogadási tanácsadó. Ezután a gyámhivatal dönt az örökbefogadás engedélyezéséről. A jogerős örökbefogadási engedéllyel lehet a gyermeket újraanyakönyveztetni. A gyermek keresztnevének megváltoztatása csak gyámhivatali hozzájárulással lehetséges.

Az örökbefogadott gyermek ugyanolyan jogokat és kötelezettségeket élvez, mint a vérszerinti gyermek.

Magyarországon, hazai örökbefogadás esetében utánkövetés 2014. 03. 15-től van, amikor is az engedélyezés után 2 hónappal, majd 1 évvel találkozik a család az örökbefogadási tanácsadóval és egy pszichológussal. Az önkéntes utánkövetést még további 4 évig lehet kérni, és igénybe venni. Viszont a későbbiekben is bármilyen felmerülő problémában szívesen segítenek a szakszolgálat munkatársai!

Kapcsolódó anyagok