A jövő városa épült a Maker Space napközis táborában

Címkék: Hétköznapok

Gyermekotthonainkból összesen 30 gyermek és fiatal kapott meghívást „A jövő városa” címmel meghirdetett Makerspace nyári napközis táborba, amely a Maker’s Red Boksz elnevezésű szervezt működtetésében, a Google.org támogatásának köszönhetően valósult meg.

 

IMG_9169.jpgIMG_9176.jpgIMG_9177.jpgIMG_9205.jpgIMG_9208.jpgIMG_9209.jpgIMG_9212.jpgIMG_9215.jpgIMG_9238.jpgIMG_9246.jpgIMG_9250.jpgIMG_9267.jpgIMG_9285.jpgIMG_9289.jpgIMG_9329.jpgIMG_9348.jpgIMG_9371.jpgIMG_9395.jpgIMG_9400.jpgIMG_9414.jpgIMG_9425.jpgIMG_9500.jpg

 

Gyermekotthonainkból összesen 30 gyermek és fiatal kapott meghívást „A jövő városa” címmel meghirdetett Makerspace nyári napközis táborba, amely a Maker’s Red Boksz elnevezésű szervezt működtetésében, a Google.org támogatásának köszönhetően valósult meg.

 

A Nagyszakácsi Gyermekotthon csoportja júliusban Marcaliban, majd a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon, a kaposvári Zita Speciális Gyermekotthon, a Gyermek- és Utógondozó Otthon és az osztopáni Nyolcas Kikötő lakásotthon közössége Kaposváron vehetett részt a szúmunkra újszerű, digitális világba kalauzoló, a jövő tudását idéző táborozáson.

A program bevezetőjeként a táborvezető felszínre hozta a gyerekeknek környezetükről eddig kialakult tudását, majd segített ismereteik rendszerezésében. Megszerzett információik talaján a gyermekek szabadon engedték a képzeletüket, és megpróbálták elképzelni, hogyan is fogunk élni a jövőben. Az egyéni elképzeléseket közös beszélgetések formálták, finomították. Saját érdeklődése alapján mindenki szakterületet választott a jövő városának megtervezéséhez, példaként a közlekedés, a mezőgazdaság, az egészségügy, a szórakozás, stb. területét. Először papírra rajzolták elképzeléseiket, majd egy tervező programmal dolgoztak tovább, amelynek lehetőségei magával ragadták őket. A táborvezető segítségével 3D nyomtató segítségével megvalósították az elképzelt épületeiket és a leendő város további elemeit. Minden résztvevőnek hatalmas élmény volt, ahogy a nyomtató elkészítette az általuk tervezett alkotásokat, s még lelkesebben tervezték a további részleeket. Az elkészült elemeket közösen, minden részletet megbeszélve rögzítették a város makettjén, majd ezt kiegészítették különböző építészeti elemekkel. A tábor során emellett bepillantást nyerhettek a robotika, a hardware programozás világába is. Nem csupán digitális kompetenciáik fejlődtek sokat az alkotás során, hanem kreativitásuk, problémamegoldó gondolkodásuk, kommunikációs képességeik, érzelmi intelligenciájuk is. Csapatmunkában egyéni feladatokkal és felelősséggel dolgoztak, végül a táborozás ötödik napján sok új élménnyel gazdagodva, büszkén vihették haza közös munkájuk eredményeként a felépített városuk makettjét.

Az eseményről készült rövid riportfilmet itt tekinthetik meg:

https://kapos.hu/hirek/kultura/2022-08-23/diakok_epitettek_meg_a_jovo_varosat.html

 

Az Index által készített riport itt nézhető meg: